"Đurđevdanski festival" u onlajn formatu

22.04.2021. 17:25
0
IZVOR: nezavisne.com

Jedan od najpoznatijih festivala dječje pjesme u regionu, onaj koji se održava u Banjaluci - "Đurđevdanski festival" ove godine će biti održan onlajn 14. maja, saopštili su juče organizatori.

Učesnici, njih 23, uključuju se direktno u televizijsku emisiju i predstavljaju preko internet platformi, a novih 16 kompozicija biće predstavljeno kroz spotove, specijalno pravljene za festival.

- Prošle godine, nažalost, zbog epidemije virusa korona festival nije održan. Ove godine i pored svih poteškoća izazvanih virusom festivalski tim bio je uporan i dosljedan da se festival održi, a da niko ne bude izložen riziku. Upravo zbog svega toga ovogodišnji 'Đurđevdanski festival' biće održan u online formatu, gdje će se svi učesnici uživo putem neke od internet platformi uključiti u televizijski prenos i predstaviti gledaocima - naveo je organizator - Radio-televizija Republike Srpske.

Za ovaj dječiji festival u proteklom periodu napisano je više od 500 kompozicija. Kompozicije i soliste biraju stručne selekcione komisije. Od početka festivala postavljeni su visoki profesionalni standardi kojima se komisija vodi prilikom odabira kompozicija i izvođača. Kompozicije se, prema glasovnim mogućnostima i karakteru, dodjeljuju malim solistima.

- Ovogodišnja međunarodna selekciona komisija, koju su činili kompozitori, muzički pedagozi, muzički urednici i muzički producenti, odabrala je 16 novih kompozicija u vidu spotova, specijalno snimljenih za festival, a koje će biti premijerno izvedene u emisiji - istakli su organizatori.

Selekciona komisija odabrala je 23 izvođača iz Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Zbog ovogodišnjeg, promijenjenog formata emisije izmijenjene su i nagrade festivala, tako da se ove godine dodjeljuju nagrade: za najbolju kompoziciju (prvo, drugo i treće mjesto); najbolji tekst i najbolji aranžman.

Za nagradu publike ove godine moći će se glasati putem lajkova na Fejsbuk stranici festivala.

Finalnu emisiju i direktna uključenja izvođača 27. "Đurđevdanskog festivala dječije pjesme" gledaoci će moći pratiti na programu RTRS 14. maja od 20 časova.

Komentari 0
Povezane vijesti
„Đurđevdanski festival“: U susret maju - mjesecu dječije pjesme „Đurđevdanski festival“: U susret maju - mjesecu dječije pjesme
Kompozitoru Đorđu Jovančiću iz Istočnog Sarajeva treća nagrada za pjesmu "Djeca svemira" Kompozitoru Đorđu Jovančiću iz Istočnog Sarajeva treća nagrada za pjesmu "Djeca svemira"
Tara i Zola Ristić iz Istočnog Sarajeva i Andrea Jakovljević iz Foče na „Đurđevdanskom festivalu“ Tara i Zola Ristić iz Istočnog Sarajeva i Andrea Jakovljević iz Foče na „Đurđevdanskom fest...
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    18h 52m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    17h 47m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    12h 35m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    13h 41m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    22h 9m
    0