До краја године траса Jадранско-јонске магистрале кроз Херцеговину

08.07.2020. 11:17
0
ИЗВОР: Srpska.info

До краја 2020. године биће познато која ће се траса од пет понуђених бити одабрана за изградњу будуће Јадранско-јонске магистрале, која дјелимично пролази и кроз РС, односно преко територије Требиња, поручено је након састанка требињског градоначелника Мирка Ћурића са министром комуникација и транспорта БиХ Војином Митровићем.

Ћурић је након састанка, коме је присуствовао и извршни директор Савеза општина и града источне Херцеговине Лука Петровић, рекао да ће Требиње и остале локалне заједнице из Херцеговине, дати своје мишљење и приједлог најбоље трасе, која треба да споји БиХ са будућим аутопутем са Хрватском и Италијом, односно са Црном Гором, Албанијом и Грчком.

– Важно је да имамо јединствен став по овом питању, јер је ово веома значајан пројекат за будућност ове регије – навео је Ћурић.

Он је истакао да понуђене дионице пролазе кроз Попово поље, преко Требињских брда и Зубаца.

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић рекао је да је постигнут договор да се до краја 2020. године усагласи траса, а да је за то, осим РС неопходна и сагласност Федерације БиХ, Хрватске и Црне Горе.

– Вјерујем да можемо постићи договор. Федерација ће финансирати свој дио трасе, а Српска своју дионицу. Предуслов за финансирање је усаглашење будуће трасе – навео је он.

Јадранско-јонски пут кроз БиХ и РС почиње у Почитељу код Мостара, а завршава у Аранђелову код Требиња, на граници са Црном Гором.

Планско-пројектном документацијом Јадранско-јонске магистрале предвиђено је да њена дужина кроз Федерацију БиХ и Републику Српску буде око 110 километара.

Јадранско-јонски аутопут је дио истоименог коридора дужине око хилајду и 100 километара , који пролази кроз седам земаља, Италију, Словенију, Хрватску, БиХ, Црну Гору, Албанију и Грчку.

Коментари 0
Повезане вијести
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ
Каменовао суграђанина па угризао полицајца Каменовао суграђанина па угризао полицајца
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    51m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    13h 28m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    23h 2m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    17h 16m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    22h 20m
    1