Do kraja godine trasa Jadransko-jonske magistrale kroz Hercegovinu

08.07.2020. 11:17
0
IZVOR: Srpska.info

Do kraja 2020. godine biće poznato koja će se trasa od pet ponuđenih biti odabrana za izgradnju buduće Jadransko-jonske magistrale, koja djelimično prolazi i kroz RS, odnosno preko teritorije Trebinja, poručeno je nakon sastanka trebinjskog gradonačelnika Mirka Ćurića sa ministrom komunikacija i transporta BiH Vojinom Mitrovićem.

Ćurić je nakon sastanka, kome je prisustvovao i izvršni direktor Saveza opština i grada istočne Hercegovine Luka Petrović, rekao da će Trebinje i ostale lokalne zajednice iz Hercegovine, dati svoje mišljenje i prijedlog najbolje trase, koja treba da spoji BiH sa budućim autoputem sa Hrvatskom i Italijom, odnosno sa Crnom Gorom, Albanijom i Grčkom.

– Važno je da imamo jedinstven stav po ovom pitanju, jer je ovo veoma značajan projekat za budućnost ove regije – naveo je Ćurić.

On je istakao da ponuđene dionice prolaze kroz Popovo polje, preko Trebinjskih brda i Zubaca.

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović rekao je da je postignut dogovor da se do kraja 2020. godine usaglasi trasa, a da je za to, osim RS neophodna i saglasnost Federacije BiH, Hrvatske i Crne Gore.

– Vjerujem da možemo postići dogovor. Federacija će finansirati svoj dio trase, a Srpska svoju dionicu. Preduslov za finansiranje je usaglašenje buduće trase – naveo je on.

Jadransko-jonski put kroz BiH i RS počinje u Počitelju kod Mostara, a završava u Aranđelovu kod Trebinja, na granici sa Crnom Gorom.

Plansko-projektnom dokumentacijom Jadransko-jonske magistrale predviđeno je da njena dužina kroz Federaciju BiH i Republiku Srpsku bude oko 110 kilometara.

Jadransko-jonski autoput je dio istoimenog koridora dužine oko hilajdu i 100 kilometara , koji prolazi kroz sedam zemalja, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i Grčku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
Varali preko "Instagrama" o rezultatima utakmica, pribavili više od 166.000 KM Varali preko "Instagrama" o rezultatima utakmica, pribavili više od 166.000 KM
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    11h 13m
    0
  • Krađa u Palama
    9h 31m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    23h 50m
    2
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    5h 58m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    8h 46m
    0