До сада пронађено 15 тијела у Јабланици и једно у Коњицу

06.10.2024. 20:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Шеснаест људи смртно је страдало у поплавама у Херцеговачко-неретванском кантону, 15 је из Јабланице, а једна особа је из Коњица, саопштила је кантонална Влада.

У Коњицу се, према подацима МУП-а, и даље трага за четири пријављене нестале особе, а у Јабланици за њих петоро, чији су нестанак пријавили родбина, пријатељи и комшије.

Из кантоналне Владе напомињу да је синоћ поновно дошло до непровјереног пријављивања друге мртве особе на подручју Бутуровић Поља.

Од 16 смртно страдалих, једно тијело још није идентификовано.

У Доњој Јабланици спасилачке екипе стално су на терену и претражују простор у потрази за несталима. Уз домаће снаге, помоћ пружа и више спасилачких екипе из Хрватске, Србије и Турске.

Најављен је и долазак конвоја из Словеније са спасилачким службама и машинама који ће бити стављени на располагање спасилачким тимовима Коњица.

Из Цивилне заштите Јабланица данас је затражено да се осигура додатних 200 лежајева за смјештај спасилаца.

Људима у одсјеченим засеоцима професионалне службе и волонтери достављају храну, воду, лијекове и остале потрепштине.

У Коњицу су све расположиве јединице стално на терену и раде на чишћењу путева према одсјеченим селима.

Спасилачке екипе данас су се пробиле до села Липовци и Лукшије и евакуисали мјештане.

За све особе које су остале без крова над главом осигуран је привремени смјештај у кућама, хотелима, старачким домовима, уз могућност и колективних смјештаја које сада користе спасиоци за преноћиште и предах.

Путна комуникација према Доњој Јабланици на свим оспособљеним правцима и даље је за кориштење доступна искључиво спасилачким службама и другим возилима с посебним одобрењима.

Из кантоналног МУП-а су упозорили возаче да не крећу на пут према Јабланици, из свих центара цивилне заштите апелују и да нико не креће да пружа помоћ без јављања њиховим оперативним центрима, било да је ријеч о спасиоцима или да је у питању допремању животних потрепштина.

Што се тиче Дрежнице, на подручју града Мостара, ситуација на терену за сада је стабилна. Пут према Горњој Дрежници проходан је за мала возила, док је пролаз за села Рогобрдо и Перутац успостављен за теренска возила.

Дива Грабовица и даље је одсјечена и ради се на успостављању путне комуникације. Штаб Цивилне заштите у сталному је контакту са житељима и сви су добро, напомињу из Владе Херцеговачко-неретванског кантона.

Болнице на простору Херцеговачко-неретванског кантона располажу залихама крви, а сви збринути пацијенти са погођених подручја су стабилно.

Низ различитих специјализованих тимова наставља да ради на санацији прекинутог путничког и жељезничког саобраћаја, телекомуникацијске и електроенергетске инфраструктуре.

Коментари 0
Повезане вијести
Ово је Лејла, мајка која је спасила кћерку из бујице Ово је Лејла, мајка која је спасила кћерку из бујице
Најмлађи хероји: Дјеца чисте блато након катастрофалних поплава у Јабланици (ВИДЕО) Најмлађи хероји: Дјеца чисте блато након катастрофалних поплава у Јабланици (ВИДЕО)
За 36 часова прикупљено око два милиона КМ за помоћ поплављенима За 36 часова прикупљено око два милиона КМ за помоћ поплављенима
Најчитаније
  • Локални избори 2024: Одржани локални избори у БиХ
    8h 22m
    4
  • Град Источно Сарајево: До 15.00 часова највећа излазност у Трнову
    6h 29m
    0
  • Град Источно Сарајево: До 11.00 часова највећа излазност у Трнову
    9h 56m
    1
  • Погледајте графикон о промјени броја бирача у односу на локалне изборе 2020. године
    9h 26m
    0
  • Маринко Божовић прогласио побједу у Источној Илиџи
    1h 54m
    0