Додик би сад да пролонгира рок о преносу надлежности из области индиректног опорезивања

20.04.2022. 21:20
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Народна скупштина Републике Српске је у децембру прошле године донијела закључке да се у року од шест мјесеци повуче сагласност са споразума о преносу надлежности на БиХ из области индиректног опорезивања и одбране, али од тога, по најавама лидера СНСД и члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика, неће бити ништа.

Рок који је дала Народна скупштина РС истиче у јуну, али ће, како је образложио Додик, он бити пролонгиран за још шест мјесеци. Дакле, до краја 2022. године.

– Логика налаже да због нових околности те послове пролонгирамо за још шест мјесеци. Не јуришамо нигдје, али могу да кажем да су сви документи урађени и спремни. Чека се процедура, али тренутак за то ћемо ми да одредимо – рекао је Додик.

Он је додао да би због новонастале ситуације било глупо да “некоме боду очи”.

– Они сада убрзавају причу против Републике Српске, рачунајући да су за вријеме сукоба у Украјини за њих веома повољне околности. Наша процјена је да с неким питањима треба мало сачекати, мада нас због тога прозивају они који нису смјели ни учествовати у доношењу дјелимично спроведених закључака – рекао је Додик.

Осуда опозиције

Његова изјава одмах је изазвала жестоку осуду опозиције, која тврди да се Додик ставља изнад НСРС, чиме показује да не поштује институције Српске.

Подсјећају да су и тог 10. децембра 2021. године, када је Народна скупштина Српске изгласала закључке о повратку надлежности, упозоравали да је “све то представа за јавност у којој не желе да учествују, јер надлежности никада неће бити враћене”.

Тада су, подсјећају из опозиције, због тих својих ставова називани издајницима, сарајевским и страним поданицима.

И док опозиција оптужује Додика за непоштивање институција Српске, из странака владајуће коалиције тврде да се околности јесу промијениле и да би рокове можда, ипак, требало пролонгирати.

Истичу да опозиција није ни учествовала у доношењу тих закључака и да немају због чега сад ни да се буне.

Подсјећамо, у поменутим закључцима посебне сједнице Народне скупштине од 10. децембра 2021. помиње се рок од шест мјесеци који су посланици дали Влади да предложи законе из области индиректног опорезивања, правосуђа и одбране Српске.

Слика

Фото: S.Pašalić/srpskainfo.com

Тек слиједе анализе

Замјеник предсједника Клуба посланика СНСД у НСРС, Срђан Мазалица, подсјећа да су закључци парламента ишли у правцу да Влада у року од шест мјесеци предложи рјешења везано за враћање надлежности, али да је сасвим јасно да сваком од тих рјешења треба прићи студиозно и с одређеним анализама!?

– Од почетка сам истицао да ће враћање индиректних пореза ићи јако тешко јер је царина дејтонска категорија. Постоји, наравно, и одређени политички контекст све већих притисака на Српску и вјероватно неко из политичког Сарајева и међународне заједнице једва чека да окриви Српску да изазива нестабилност. У свјетлу ове украјинске кризе то нам сигурно не одговара – истиче Мазалица за Српскаинфо.

С обзиром да је Додик лидер СНСД, Мазалица каже да ће на органима странке вјероватно анализирати све те ствари. По његовом мишљењу, требало би предложити законе којима би Српска вратила неке од надлежности, а што би се могло реално остварити у одређеном року.

– Напоменућу да смо ми већ предложили Закон о ВСТС Српске, усвојен је Закон о лијековима и медицинским средствима, као и Закон о непокретној имовини РС, који служи за функционисање власти – наводи Мазалица.

Он каже да су оптужбе опозиције како власт избјегава враћање надлежности неосноване јер је за законе, који су већ усвојени у НСРС, а које је поменуо, била потребна одређена храброст, смјелост и ангажман свих институција.

Мазалица истиче да опозиција није ни гласала за те закључке, па му није јасно зашто се уопште буне због динамике провођења тих закључака.

– Понављам, процес враћања надлежности ће бити дуг, тежак и немогуће је очекивати исту динамику када су у питану све врсте надлежности, јер имамо неке које су врло сложене, а неке се могу много лакше реализовати. Разумијем став Милорада Додика да се да одређено вријеме да се тај процес уради на најбољи могући начин – истиче Мазалица.

Промјена ставова

Предсједник Народне партије Српске и посланик те странке у НСРС, Дарко Бањац, каже да странке окупљене у владајућу коалицију нису имале заједнички састанак нити су разговарале о пролонгирању рокова, па самим тим још немају усаглашен став око тога.

– Ако је дошло до промјене ставова вјерујем да ћемо имати састанак и разговарати на ту тему. Колико знам, идемо договореном динамиком. Идемо са Законом о имовини РС, Законом о ВСТС Српске и тако даље. Војска је требала да иде посљедња, а за индиректне порезе је било потребно вријеме да се спреме одређени документи. По мојим информацијама, документи су спремни – истиче Бањац за Српскаинфо.

Оцјењује да је геополитичка ситуација данас другачија у односу на децембар и да је Додик у контексту тих свих дешавања, али и информација које је добио на недавном састанку са предсједником Србије, Александром Вучићем, али и из неких других извора, вјероватно и причао о пролонгирању рокова.

– Да ли је дошло до промјене околности? Јесте, и то сви знамо. Опозиција је ту да критикује власт, и то је сасвим нормално. Они ће увијек бити против свега, било то добро или лоше – сматра Бањац.

Приватизовао Српску

С друге стране шеф Клуба посланика ДНС у НСРС, Душко Ивић, каже да је очито да Додику ништа не значе институције Српске, јер се понаша да је изнад закона и Устава.

– ДНС је увијек упозоравао да је Додик приватизовао Српску и присвојио себи све функције – и предсједника Српске, и премијера, и предсједника НСРС и члана Предсједништва. Он је човјек који одлучује о свему, па не чуди што му одлуке НСРС ништа не значе и што крши закључке тог највишег законодавног тијела у Српској – истиче Ивић за Српскаинфо.

Додаје да је парламент Српске једино мјесто гдје се може говорити о томе да ли рокове треба пролонгирати или не, а не да одлуку о томе доноси Додик.

Слика

Спасавање “редова” Додика

Слично мишљење има и посланица ПДП, Јелена Тривић која каже да је Додикова најава класично непоштовање закључака НСРС. Наводи да јесте тачно да за те закључке опозиција није ни гласала, али их јесте изгласао СНСД са својом коалиционим партнерима.

– Мени је трагикомично да је неко уопште повјеровао да ће Додик и његова клика поштовати неке закључке. Институције Српске су одавно у раљама одметнутих група и мафије и једино чим се баве је спасавање “редова” Додика. Опозиција није гласала за те закључке јер не желимо учествовати у фарсама Милорада Додика, узурпатора и предатора властитог народа – истакла је Тривићева за Српскаинфо.

Она каже да се сада показује да све што су тада рекли стоји.

– Са стварним издајником Републике Српске и народа ја лично не желим имати ништа и за мене је он одавно прочитана прича, која је врло близу свог политичког краја – поручила је Тривићева.

“Ко пита народ”

Додикову најаву о пролонгирању рокова критиковао је и шеф Клуба посланика СДС у НСРС, Миладин Станић, који каже да је очито да се лидер СНСД поставља изнад институција, као једини ауторитет Српске.

Он тврди да Додик неће више никада ни потегнути питање враћања надлежности, те да је опозиција то знала и у децембру, па зато нису жељели ни да гласају за те закључке.

– Ко жели може да узме стенограме и чује шта смо тада рекли. Уосталом, Додик је 1998. године дошао на власт уз подршку међународне заједнице. Ми из националних странака смо тада имали већинску подршку народа, а он је имао подршку међународне заједнице. Када су га постављали на власт, рекао је: “Ко пита народ”. И данас он прича о неким издајницима – поручује Станић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Srboljub 23.04.2022. 12:18
    Izbori su blizu, ako ih bude, pa će svi moći pokazati svoje političke stavove i biti ocijenjeni od većine srpskog naroda.
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
„Пронађи ме“ ускоро и у Српској „Пронађи ме“ ускоро и у Српској
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 38m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    21h 30m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    15h 21m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    19h 6m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    10h 13m
    4