Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције

28.03.2024. 15:34
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Предсједник Републике Српске Милорад Додик дао је рок од седам дана да се пониште измјене и допуне Изборног закона БиХ, које је прошле седмице наметнуо Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника.

Поред тога, Додик је изнио још низ захтјева који морају бити испуњени, или ће, како је рекао, Република Српска реаговати.

- Предлажем да колонијалне управе пониште одлуке Шмита у року од седам дана. Ако тога не буде, онда ће наши посланици у Парламенту БиХ тражити засједање парламента, на којем ће се те одлуке прогласити неприхватљивим, да се органима БиХ забрани поштовање тих одлука, да се сајт ОХР-а прогласи неприхватљивим, тражићемо да се Службеном гласнику БиХ забрани објављивање одлука које донесу ти странци и њихове организације - поручио је Додик.

Након тога ће, рекао је Додик, тражити да се у ПД ПС БиХ донесе нови Изборни закон БиХ.

- Да се донесе закон са свим техничким побољшањима који би се примјењивао одмах од ових избора, тражимо да се развласти ЦИК БиХ, да ПД ПС БиХ једним актом потврди једно уставно рјешење БиХ и да су они једино мјесто гдје се доносе закони. Тражићемо да се на тој сједници утврди бржи пут за приближавање БиХ ка ЕУ, са јасним нагласком шта треба да се учини на том путу и да се донесе једна декларација којом се потврђује интегритет БиХ и жеља за брзом стабилизацијом ка ЕУ - навео је предсједник Републике Српске.

Инсистираће, додао је, да се три страна амбасадора у БИХ прогласе непожељним.

- Непријатељима треба прогласити амбасадоре Велике Британије, САД и Њемачке. Забранити им дјеловање у БиХ и избацити их из БиХ - поручио је Додик.

Уколико се ово не деси, наставио је предсједник Републике, додајући да се нада да ће се бар једна ствар остварити, Српска ће реаговати на више начина.

- Предлажем да Република Српска одмах обустави рад и одлучивање у институцијама на нивоу БиХ. Да будемо присутни, али да не одлучујемо о ничему. Ако се не испуни што тражимо, са партијама у партнерству на нивоу БиХ ћемо раскинути све односе и понудићемо другим партијама, Бошњацима, одређени договор који ми омогућио ново вријеме - рекао је Додик.

То није све по питању реакција.

- Република Српска ће донијети декларацију са уставним уређењем БиХ који се односи на два ентитета и три конститутивна народа и покренућемо причу око статуса Републике Српске. То се односи на повлачење из закона о војсци, да се активира прича за лијекове и остало. Предложићемо да се донесе изборни закон Републике Српске, да се већ данас усвоји нацрт тог закона. Кажу ми да ће Шмит одмах реааговати ако га потпишем, али ево вам кажем, ја ћу га потписати - казао је Додик, те додао:

-Тражићемо да Србија инсистира на својој Дејтонској улози, да се прогласи да су Бошњаци прекршили Дејтон. Мислим да има још простора за договор Срба, Бошњака и Хрвата. Такође, имовина није тема око које ћемо разговарати. Кажу да овај лажни неће то наметнути, хоће, лаже. Они знају да су претјерали, и ако им дозволимо да се извуку сатраће нас. Зато ћемо ми њих сатрати.

Све је закључио ријечима да ће од Народне скупштине Републике Српске инсистирати да се направи закључак око ове ситуације, и да се донесу мјере које се тичу опремање полиције Републике Српске.

Пише: Радош Крстојевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Realista 28.03.2024. 18:23
    Zaobadalo se june...
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    7h 52m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    23h 22m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    22h 36m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    22h 53m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    10h 23m
    0