Dodik dao rok od sedam dana da se poništi Šmitov zakon i najavio reakcije

28.03.2024. 15:34
1
IZVOR: nezavisne.com

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je rok od sedam dana da se ponište izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je prošle sedmice nametnuo Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Pored toga, Dodik je iznio još niz zahtjeva koji moraju biti ispunjeni, ili će, kako je rekao, Republika Srpska reagovati.

- Predlažem da kolonijalne uprave ponište odluke Šmita u roku od sedam dana. Ako toga ne bude, onda će naši poslanici u Parlamentu BiH tražiti zasjedanje parlamenta, na kojem će se te odluke proglasiti neprihvatljivim, da se organima BiH zabrani poštovanje tih odluka, da se sajt OHR-a proglasi neprihvatljivim, tražićemo da se Službenom glasniku BiH zabrani objavljivanje odluka koje donesu ti stranci i njihove organizacije - poručio je Dodik.

Nakon toga će, rekao je Dodik, tražiti da se u PD PS BiH donese novi Izborni zakon BiH.

- Da se donese zakon sa svim tehničkim poboljšanjima koji bi se primjenjivao odmah od ovih izbora, tražimo da se razvlasti CIK BiH, da PD PS BiH jednim aktom potvrdi jedno ustavno rješenje BiH i da su oni jedino mjesto gdje se donose zakoni. Tražićemo da se na toj sjednici utvrdi brži put za približavanje BiH ka EU, sa jasnim naglaskom šta treba da se učini na tom putu i da se donese jedna deklaracija kojom se potvrđuje integritet BiH i želja za brzom stabilizacijom ka EU - naveo je predsjednik Republike Srpske.

Insistiraće, dodao je, da se tri strana ambasadora u BIH proglase nepoželjnim.

- Neprijateljima treba proglasiti ambasadore Velike Britanije, SAD i Njemačke. Zabraniti im djelovanje u BiH i izbaciti ih iz BiH - poručio je Dodik.

Ukoliko se ovo ne desi, nastavio je predsjednik Republike, dodajući da se nada da će se bar jedna stvar ostvariti, Srpska će reagovati na više načina.

- Predlažem da Republika Srpska odmah obustavi rad i odlučivanje u institucijama na nivou BiH. Da budemo prisutni, ali da ne odlučujemo o ničemu. Ako se ne ispuni što tražimo, sa partijama u partnerstvu na nivou BiH ćemo raskinuti sve odnose i ponudićemo drugim partijama, Bošnjacima, određeni dogovor koji mi omogućio novo vrijeme - rekao je Dodik.

To nije sve po pitanju reakcija.

- Republika Srpska će donijeti deklaraciju sa ustavnim uređenjem BiH koji se odnosi na dva entiteta i tri konstitutivna naroda i pokrenućemo priču oko statusa Republike Srpske. To se odnosi na povlačenje iz zakona o vojsci, da se aktivira priča za lijekove i ostalo. Predložićemo da se donese izborni zakon Republike Srpske, da se već danas usvoji nacrt tog zakona. Kažu mi da će Šmit odmah reaagovati ako ga potpišem, ali evo vam kažem, ja ću ga potpisati - kazao je Dodik, te dodao:

-Tražićemo da Srbija insistira na svojoj Dejtonskoj ulozi, da se proglasi da su Bošnjaci prekršili Dejton. Mislim da ima još prostora za dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata. Takođe, imovina nije tema oko koje ćemo razgovarati. Kažu da ovaj lažni neće to nametnuti, hoće, laže. Oni znaju da su pretjerali, i ako im dozvolimo da se izvuku satraće nas. Zato ćemo mi njih satrati.

Sve je zaključio riječima da će od Narodne skupštine Republike Srpske insistirati da se napravi zaključak oko ove situacije, i da se donesu mjere koje se tiču opremanje policije Republike Srpske.

Piše: Radoš Krstojević

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Realista 28.03.2024. 18:23
  Zaobadalo se june...
Povezane vijesti
Građani iseljavaju, Dodik bi da im "mijenja svijest" Građani iseljavaju, Dodik bi da im "mijenja svijest"
Dodik: Onaj ko sankcijama prijeti bankama u Srpskoj biće protjeran iz Banjaluke Dodik: Onaj ko sankcijama prijeti bankama u Srpskoj biće protjeran iz Banjaluke
Šta piše u nacrtu zakona koji vraća himnu "Bože pravde" Šta piše u nacrtu zakona koji vraća himnu "Bože pravde"
Najčitanije
 • Muškarac ostavio kofere sa ljudskim ostacima na mostu
  20h 25m
  0
 • Srbija: Izmjereno nevjerovatnih 50 stepeni
  22h 19m
  0
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  7h 25m
  0
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  2h 43m
  0
 • Oglasio se glavni tužilac poslije saslušanja osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić
  21h 8m
  0