Додик не може примати плату ни преко поште, ни преко благајне

13.03.2024. 17:32
8
ИЗВОР: capital.ba

Ако им домаће банке блокирају рачуне, Милорад Додик и остали званичници који су на црној листи САД неће моћи, као што је Додик јуче изјавио, примати плату преко поште, нити ће моћи на благајни да узимају плату у готовини, открива КАПИТАЛ.

- Шта има везе, ја ћу примати плату предсједника преко поште, неће ваљда затворити пошту, а могу и на благајни узети своју плату, али неће нам промијенити став. Шта ће други, па нек се и они риктају на тај начин и они имају пошту, свака фирма има своју благајну - рекао је Додик.

Поред Додика који је под санкцијама САД од јануара 2017. године, на црну листу САД током првог предсједничког мандата Доналда Трампа или прецизније у септембру 2018. године стављен је српски члан Колегијума Дома народа БиХ Никола Шпирић.

Послије њих двојице, на црну листу у јануару 2022. године стављен је Додиков тадашњи савјетник и бивши предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија, а половином јуна те године под санкцијама САД нашао се и министар здравља Ален Шеранић.

Од 1. августа прошле године на црној листи је комплетно руководство Републике Српске – премијер Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, те потпредсједник Владе и министар правде Републике Српске Милош Букејловић.

Према Закону о унутрашњем платном промету Републике Српске, овлашћене организације за обављање послова платног промета су банке са сједиштем у РС, филијале банака из ФБиХ и Брчко Дистрикта које имају дозволу Агенције за банкарство Републике Српске и други субјекти који обављају послове платног промета за овлашћене организације у складу са овим законом.

- Предузеће за поштански саобраћај Републике Српске путем својих организационих дијелова може за овлашћене организације обављати исплате физичким лицима за рачун пословних субјеката и физичких лица која имају рачуне код овлашћених организација - каже члан 6 овог закона.

У практичном смислу то значи да се плата може примати преко поште, али да је могу примати само физичка лица која имају рачуне код овлашћених организација, а овлашћене организације су искључиво банке.

Што се тиче Додикових тврдњи да ће моћи на благајни узимати плату, законска легислатива у Републици Српској му не даје за право.

Наиме, Уредба о условима и начину плаћања готовином Републике Српске каже да пословни субјекти могу плаћати готовим новцем, односно вршити исплате са свог рачуна за сљедеће намјене:

1) исплате пензија, примања из области борачко-инвалидске заштите и цивилних жртава рата и друга давања физичким лицима из области социјалне и дјечје заштите

2) исплате аконтације путних трошкова и дневница за службе на путовања у земљи и иностранству

3) откуп пољопривредних производа, шумских плодова, љековитог биља, индустријских и других секундарних сировина од физичког лица

4) исплату штете физичком лицу по основу осигурања имовине и лица, ако њихов појединачни износ не прелази 300 КМ

5) плаћање таксе конзуларним и дипломатским представништвима

6) плаћање добара и услуга, изузев плаћања производа у трговини на велико, према другом пословном субјекту, ако њихов појединачни износ не прелази 200 КМ

7) откуп ефективног страног новца и чекова за пословне субјекте овлашћене за обављање мјењачких послова

8) исплату средстава физичким лицима по одобреним микрокредитима и

9) исплате добитака у лутријским играма на срећу, изузев класичне томболе, ако њихов појединачни износ не прелази висину добитка на који се не плаћа порез на добитке од игара на срећу.

Слика

Capital/Ilustracija

Као што се види, није могућа исплата плата, тако да остаје отворено питање на који начин ће Милорад Додик моћи и да ли ће уопште моћи да прима плату уколико му домаће банке због страха од најављених санкција САД блокирају и онемогуће посједовање текућег рачуна у банкама.

Пише: Д. Момић

Коментари 8
  • Generic placeholder image
    Realan 17.03.2024. 20:24
    Ma šta je to Dodik zaradio i šta je radio u RS za sve ove protekle godine. Jedino što je radio je protiv srpskog naroda i RS. To znači da njemu nije trebalo ni davati tu platu nikad. Teško narodu dok su takvi na vlasti u RS.
  • Generic placeholder image
    Ja 17.03.2024. 12:45
    Treba sve crnolistaše otjerati,uništiše sve redom ,Pejina unuka krme Crveni Kombi i Dodik ..
  • Generic placeholder image
    DJURO 17.03.2024. 06:39
    ON BI NAROD VRATIO 30 GODINA UNAZAD.KAKAV KRETEN OD PREDSEDNIKA ENTITETA RS.
  • Generic placeholder image
    Вера 14.03.2024. 10:58
    Можда је " ху" у праву, Додик ће предложити измјену Закона о унутрашњем платном промету и Уредбу о плаћању готовим новцем, тако да одредбе које се њему не свиђају не важе за њега и лица та која он каже и НС РС ће то сигурно усвојити након што то Мазалица, Жунић и Таминџија стручно објасне а Ствевандић подржи. Мисли ли неко да не би била усвојена таква измјена Закона и Уредбе?
  • Generic placeholder image
    Krcko 13.03.2024. 22:54
    Lako je za Dodu, nije on toliko naivan da drži lovu u bankama. Zna on za onaj stari domaćinski način čuvanja love u vremenima kada nije bilo banaka, a to je slamarica-to je zakon za keš. Ne trebaju nikakve kartice, bankomati i dr.novotarije, nego samo zavučeš ruku ispod jorgana i zagrabiš koliko ti treba.
  • Generic placeholder image
    xy 13.03.2024. 21:13
    Gluposti KAPITAL-a! Te odredbe Zakona koje navodiš o zabranama isplate plata, promjene su u Narodnoj skupštini.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 13.03.2024. 19:13
    Kako će kukavac bez plate?
  • Generic placeholder image
    Предатор 13.03.2024. 18:10
    Њему треба узети плату а посебно борачки додатак. Наравно и оних 56 милиона и сву имовину. И опет би му остале милијарде
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 27m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    17h 42m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    23h 33m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 0m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    23h 52m
    0