Dodik ne može primati platu ni preko pošte, ni preko blagajne

13.03.2024. 17:32
8
IZVOR: capital.ba

Ako im domaće banke blokiraju račune, Milorad Dodik i ostali zvaničnici koji su na crnoj listi SAD neće moći, kao što je Dodik juče izjavio, primati platu preko pošte, niti će moći na blagajni da uzimaju platu u gotovini, otkriva KAPITAL.

- Šta ima veze, ja ću primati platu predsjednika preko pošte, neće valjda zatvoriti poštu, a mogu i na blagajni uzeti svoju platu, ali neće nam promijeniti stav. Šta će drugi, pa nek se i oni riktaju na taj način i oni imaju poštu, svaka firma ima svoju blagajnu - rekao je Dodik.

Pored Dodika koji je pod sankcijama SAD od januara 2017. godine, na crnu listu SAD tokom prvog predsjedničkog mandata Donalda Trampa ili preciznije u septembru 2018. godine stavljen je srpski član Kolegijuma Doma naroda BiH Nikola Špirić.

Poslije njih dvojice, na crnu listu u januaru 2022. godine stavljen je Dodikov tadašnji savjetnik i bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, a polovinom juna te godine pod sankcijama SAD našao se i ministar zdravlja Alen Šeranić.

Od 1. avgusta prošle godine na crnoj listi je kompletno rukovodstvo Republike Srpske – premijer Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te potpredsjednik Vlade i ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.

Prema Zakonu o unutrašnjem platnom prometu Republike Srpske, ovlašćene organizacije za obavljanje poslova platnog prometa su banke sa sjedištem u RS, filijale banaka iz FBiH i Brčko Distrikta koje imaju dozvolu Agencije za bankarstvo Republike Srpske i drugi subjekti koji obavljaju poslove platnog prometa za ovlašćene organizacije u skladu sa ovim zakonom.

- Preduzeće za poštanski saobraćaj Republike Srpske putem svojih organizacionih dijelova može za ovlašćene organizacije obavljati isplate fizičkim licima za račun poslovnih subjekata i fizičkih lica koja imaju račune kod ovlašćenih organizacija - kaže član 6 ovog zakona.

U praktičnom smislu to znači da se plata može primati preko pošte, ali da je mogu primati samo fizička lica koja imaju račune kod ovlašćenih organizacija, a ovlašćene organizacije su isključivo banke.

Što se tiče Dodikovih tvrdnji da će moći na blagajni uzimati platu, zakonska legislativa u Republici Srpskoj mu ne daje za pravo.

Naime, Uredba o uslovima i načinu plaćanja gotovinom Republike Srpske kaže da poslovni subjekti mogu plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate sa svog računa za sljedeće namjene:

1) isplate penzija, primanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite i civilnih žrtava rata i druga davanja fizičkim licima iz oblasti socijalne i dječje zaštite

2) isplate akontacije putnih troškova i dnevnica za službe na putovanja u zemlji i inostranstvu

3) otkup poljoprivrednih proizvoda, šumskih plodova, ljekovitog bilja, industrijskih i drugih sekundarnih sirovina od fizičkog lica

4) isplatu štete fizičkom licu po osnovu osiguranja imovine i lica, ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi 300 KM

5) plaćanje takse konzularnim i diplomatskim predstavništvima

6) plaćanje dobara i usluga, izuzev plaćanja proizvoda u trgovini na veliko, prema drugom poslovnom subjektu, ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi 200 KM

7) otkup efektivnog stranog novca i čekova za poslovne subjekte ovlašćene za obavljanje mjenjačkih poslova

8) isplatu sredstava fizičkim licima po odobrenim mikrokreditima i

9) isplate dobitaka u lutrijskim igrama na sreću, izuzev klasične tombole, ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi visinu dobitka na koji se ne plaća porez na dobitke od igara na sreću.

Slika

Capital/Ilustracija

Kao što se vidi, nije moguća isplata plata, tako da ostaje otvoreno pitanje na koji način će Milorad Dodik moći i da li će uopšte moći da prima platu ukoliko mu domaće banke zbog straha od najavljenih sankcija SAD blokiraju i onemoguće posjedovanje tekućeg računa u bankama.

Piše: D. Momić

Komentari 8
  • Generic placeholder image
    Realan 17.03.2024. 20:24
    Ma šta je to Dodik zaradio i šta je radio u RS za sve ove protekle godine. Jedino što je radio je protiv srpskog naroda i RS. To znači da njemu nije trebalo ni davati tu platu nikad. Teško narodu dok su takvi na vlasti u RS.
  • Generic placeholder image
    Ja 17.03.2024. 12:45
    Treba sve crnolistaše otjerati,uništiše sve redom ,Pejina unuka krme Crveni Kombi i Dodik ..
  • Generic placeholder image
    DJURO 17.03.2024. 06:39
    ON BI NAROD VRATIO 30 GODINA UNAZAD.KAKAV KRETEN OD PREDSEDNIKA ENTITETA RS.
  • Generic placeholder image
    Vera 14.03.2024. 10:58
    Možda je " hu" u pravu, Dodik će predložiti izmjenu Zakona o unutrašnjem platnom prometu i Uredbu o plaćanju gotovim novcem, tako da odredbe koje se njemu ne sviđaju ne važe za njega i lica ta koja on kaže i NS RS će to sigurno usvojiti nakon što to Mazalica, Žunić i Tamindžija stručno objasne a Stvevandić podrži. Misli li neko da ne bi bila usvojena takva izmjena Zakona i Uredbe?
  • Generic placeholder image
    Krcko 13.03.2024. 22:54
    Lako je za Dodu, nije on toliko naivan da drži lovu u bankama. Zna on za onaj stari domaćinski način čuvanja love u vremenima kada nije bilo banaka, a to je slamarica-to je zakon za keš. Ne trebaju nikakve kartice, bankomati i dr.novotarije, nego samo zavučeš ruku ispod jorgana i zagrabiš koliko ti treba.
  • Generic placeholder image
    xy 13.03.2024. 21:13
    Gluposti KAPITAL-a! Te odredbe Zakona koje navodiš o zabranama isplate plata, promjene su u Narodnoj skupštini.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 13.03.2024. 19:13
    Kako će kukavac bez plate?
  • Generic placeholder image
    Predator 13.03.2024. 18:10
    Njemu treba uzeti platu a posebno borački dodatak. Naravno i onih 56 miliona i svu imovinu. I opet bi mu ostale milijarde
Povezane vijesti
Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici
Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci
Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    11h 40m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    11h 54m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    14h 11m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    11h 46m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    4h 1m
    0