Додик: Олимпијски центар „Јахорина“ прогласити парком природе

15.08.2019. 19:34
0
ИЗВОР: Катера

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик свечано је данас са руководством Олимпијског центра "Јахорина" пустио у рад планински боб, нову атракцију која се од данас налази у склопу љетне туристичке понуде на овој планини.

Додик је овом приликом на конференцији за новинаре рекао да му је драго што на Јахорину долази увијек када треба промовисати неки велики пројекат, као што је данашњи, те додао да ће овај пројекат бити од велике користи за све посјетиоце олимпијске планине.

Слика


- Ово је могуће учинити само онда када постоје различити људи на нивоима који желе да то учине, а несумњиво је да то видимо почев од општине и даље ка институцијама. Овдје се неће стати и сви треба да науче једну лекцију, а то је да људи који раде и руководе, од директора па до нас политичара вриједе само по томе колико оставе иза себе - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је напоменуо да је Јахорина од доласка новог менаџмента постала потпуно другачија од оне коју смо имали прије неколико година, како је рекао, бесперспективна средина, која је таворила и није никако успијевала да изађе из оквира лошег пословања.

Додик је истакао да ће до краја ове године, посебном одлуком републичких институција, донијети рјешење да се простор Олимпијског центра прогласи парком природе, како би се сви природни, туристички потенцијали сачували.

- Неопходно је донијети нови закон о ОЦ "Јахорина" и на законит начин управљати свим ресурсима и дати Управи и менаџменту сва овлаштења како би могли да располажу тим урбанистичким регулационим и другим плановима - рекао је Додик.

Слика


Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић новинарима је рекао да је изузетно срећан што су његов тим и он, уз подршку републичке власти и Надзорног одбора, успјели у рекордно кратком времену да реализују пројекат изградње "алпин костера".

- Успјели смо припремити највећу љетну атракцију упркос екстремно кратким роковима у току ове сезоне, за коју сам сигуран да ће бити најуспјешнија - каже Љевнаић.

Љевнаић је додао да је укупна вриједност ове инвестиције око 1.800.000 евра, укључујући боб на шинама и угоститељски објекат, који је у завршној фази унутрашњег опремања.

- Није било лако осмислити и урадити све од идеје, пројекта, извођења и реализације, и зато сву захвалност дугујем и мом тиму, свим запосленим у ОЦ "Јахорина", Надзорном одбору ОЦ "Јахорина", партнерима који су учествовали у пројекту планинског боба и који су радили изузетно напорно - навео је Љевнаић.

Он је додао да је "боб на шинама" само почетак онога што им је у плану да остваре ове године на Јахорини, те најавио пројекат изградње великог авантура парка на планини, који ће употпунити туристичку понуду.

- У току је изградња десетокабинске гондоле и испод ње градимо три нове стазе, једну стазу оснежавамо и радимо нови ски лифт, који је четири пута већег капацитета од старог - истиче Љевнаић и додаје да је у току и процес хомологације  стаза од стране Свјетске скијашке федерације.

Предсједник Надзорног одбора ОЦ "Јахорина" Недељко Елек истакао је да се успјех овог предузећа најбоље огледа на врху планине, на Огорјелици, одакле креће "боб на шинама".

- Прошле године смо овдје изградили језеро, а ове године отварамо најдужи "алпин костер" у овом дијелу Европе. Оно на шта сам највише поносан је то да је ова инвестиција финансирана из наших властитих средстава - каже Елек.

Елек додаје да је ОЦ "Јахорина" предузеће које је 2018. годину завршило тако што је испунило све обавезе према држави и добављачима, те да им је остало 10 милиона KМ у буџету, које су у потпуности уложили у инфраструктурне пројекте на Јахорини.

Слика


Након свечаног отварања и пуштања у рад "алпин костера" односно боба на шинама, руководство ОЦ "Јахорина" позвало је све присутне посјетиоце да бесплатно тестирају ову нову љетну атракцију која са врха Огорјелице води до самих Пољице, најниже тачке на планини.

 

На истој локацији, нешто након самог отварања боба на шинама, забава је настављена уз бесплатан музички концерт регионалне поп звијезде Ане Kокић.

Коментари 0
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО) Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 54m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 12m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 39m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 27m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 48m
    0