Dogecoin- успон „смијешне“ криптовалуте

18.04.2021. 11:48
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Почео је као шала, да би се недавно нашао на листи од топ 10 криптовалута.

У питању је Dogecoin, алтернативна дигитална валута чија је вриједност са 6 скочила на 32 цента.

У дигиталној грозници, која тресе све оне који се посљедњих година баве криптовалутама, своје мјесто је пронашао и Dogecoin – криптовалута која је настала из мимова на којима је пас расе Шиба Ину. 

На почетку је вриједио тек 0,00673467 долара, што је била ситница у односу на вриједност Биткоина. Временом је валута постајала све популарнија, а многи су је користили за давање такозваног "интернет бакшиша", или "лајка који се исплати".

Мимови (меме) су jpg или gif формати, понекад и видео клипови, са пропратним текстом, а сваки мим је заснован на једном концепту, који корисник може да мијења, али не смије да ремети основну структуру. Циљ им је да пренесу неку поруку, обично ироничну, која има функцију друштвене критике. Они не познају државне границе, а у њиховом распростирању једини ограничавајући фактор јесте доступност интернета, што негдје указује на брзину развоја глобалне комуникације. Мимови су одиграли важну улогу и у формирању Dogecoin криптовалуте, која, како се чини, више није смијешна.

Dogecoin се први пут појавио 2013. године, и његова вриједност од тада расте. Укупна вриједност свих Dogecoin новчића на тржишту сада износи преко 40 милијарди долара. За скок вриједности је, како се тврди, заслужан и Илон Маск који је у фебруару твитовао слику на којој се види пас расе Шиба Ину на површини Мјесеца, чиме је поручио да је Dogecoin спреман да се вине у космос, другим ријечима – за скок вриједности.

Промјене су се највише исплатиле онима који су у алтернативну криптовалуту уложили на самом почетку, па је један Реддит корисник објавио да је постао Dogecoin милионер, те подијелио скриншот банковног рачуна на којем се види сума од преко милион долара.

Док се корисници радују, експерти су забринути и тврде да овакво понашање (улагање у неку криптовалуту, не због тога што заиста вриједи, већ због тога што се корисник нада да ће се и други прикључити и тиме утицати на вриједност) доприноси стварању мјехура који ће кад-тад морати да се распрсне.

Коментари 0
Повезане вијести
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Која генерација највише „дивља“ по путу? Која генерација највише „дивља“ по путу?
Посебан ген одређује љеворуке Посебан ген одређује љеворуке
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    3h 5m
    1
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    11h 57m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    5h 48m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    9h 33m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    23h 6m
    0