Дом здравља Источно Сарајево добио нови рендген апарат

20.02.2023. 14:39
1
ИЗВОР: srna.rs

Савремени дигитализовани рендген апарат вриједан 108.000 КМ, који је донирала Амбасада Норвешке у БиХ, представљен је данас у Дому здравља Источно Сарајево, чији ће пацијенти имати квалитетну услугу.

Директор ове здравствене установе Дејан Шешељ изјавио је новинарима да ће кроз дигитајзер слика одмах моћи да буде пренесена у друге здравствене установе, међу којима су болнице у Источном Сарајеву и Фочи.

Шешељ је захвалио норвешкој Амбасади за ову значајну донацију, као и општини Источна Илиџа, која је обезбиједила 10.000 КМ за постављање уређаја.

Он је рекао да је недавно са специјализације стигла и радиолог Весна Матић, тако да ће Дом здравља, уз постојећег инжењера радиологије и два техничара, како је оцијенио, сигурно бити најопремљенији у регији.

Осим рендген апарата, Шешељ је подсјетио да, захваљујући донацији оснивача Дома здравља - општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, пацијенти ове установе на располагању имају и услугу ултразвучне дијагностике.

Шешељ је истакао и да је са Медицинским факултетом у Фочи потписан протокол о сарадњи у оквиру које ће у Дому здравља бити организоване школе ултразвука, у којима ће љекари из цијеле регије моћи да обаве специјализације породичне медицине.

Специјалиста физијатрије Данко Васиљевић рекао је да ријеч о веома квалитетном рендген апарату, који пружа слику веома добре резолуције, с могућношћу корекције контраста, величине и диспозиције.

Према његовим ријечима, специјалистима који су у прилици да читају и гледају те снимке, апарат ће бити од користи због боље и детаљније дијагностике.

Када је ријеч о школи ултразвука, Васиљевић је навео да је већ обављена једна пробна обука за љекаре породичне медицине запослене у Дому здравља Источно Сарајево, која је имала одличан одзив.

- У наредном периоду ћемо, захваљујући овим донацијама, радити на едукацији здравствених радника, прије свега љекара породичне медицине. Обука ће бити доступна и за докторе других специјалности, уколико покажу интерес за одређеном едукацијом - указао је Васиљевић.

Васиљевић је нагласио да су професори са Медицинског факултета у Фочи вољни да овој установи помогну како би љекари били оспособљени за рано откривање одређених обољења.

Захваливши Амбасади Норвешке у БиХ за донацију, начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да ће овај апарат служити свим становницима Источног Сарајева.

Грађани Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе на рендген апарату моћи ће да ураде радиографију грудног коша и коштано-зглобног система, а на ултразучном апарату снимање абдомена и мале карлице, уротракта, мускуло-скелетног система, врата, аксила и препона.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Я 20.02.2023. 21:39
    Ма џаба нови апарат, кад "оно" жуто што ради на њему, не зна чему апарат служи!
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Једночасовни штрајк упозорења упослених у Дому здравља "Источно Сарајево" (ФОТО) Једночасовни штрајк упозорења упослених у Дому здравља "Источно Сарајево" (ФОТО)
Дом здравља "Источно Сарајево" најавио једночасовни штрајк уколико њихови захтјеви не буду испуњени Дом здравља "Источно Сарајево" најавио једночасовни штрајк уколико њихови захтјеви не буду...
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 9m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    5h 22m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    5h 16m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    4h 53m
    1
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    20h 13m
    0