Dom zdravlja Istočno Sarajevo dobio novi rendgen aparat

20.02.2023. 14:39
1
IZVOR: srna.rs

Savremeni digitalizovani rendgen aparat vrijedan 108.000 KM, koji je donirala Ambasada Norveške u BiH, predstavljen je danas u Domu zdravlja Istočno Sarajevo, čiji će pacijenti imati kvalitetnu uslugu.

Direktor ove zdravstvene ustanove Dejan Šešelj izjavio je novinarima da će kroz digitajzer slika odmah moći da bude prenesena u druge zdravstvene ustanove, među kojima su bolnice u Istočnom Sarajevu i Foči.

Šešelj je zahvalio norveškoj Ambasadi za ovu značajnu donaciju, kao i opštini Istočna Ilidža, koja je obezbijedila 10.000 KM za postavljanje uređaja.

On je rekao da je nedavno sa specijalizacije stigla i radiolog Vesna Matić, tako da će Dom zdravlja, uz postojećeg inženjera radiologije i dva tehničara, kako je ocijenio, sigurno biti najopremljeniji u regiji.

Osim rendgen aparata, Šešelj je podsjetio da, zahvaljujući donaciji osnivača Doma zdravlja - opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, pacijenti ove ustanove na raspolaganju imaju i uslugu ultrazvučne dijagnostike.

Šešelj je istakao i da je sa Medicinskim fakultetom u Foči potpisan protokol o saradnji u okviru koje će u Domu zdravlja biti organizovane škole ultrazvuka, u kojima će ljekari iz cijele regije moći da obave specijalizacije porodične medicine.

Specijalista fizijatrije Danko Vasiljević rekao je da riječ o veoma kvalitetnom rendgen aparatu, koji pruža sliku veoma dobre rezolucije, s mogućnošću korekcije kontrasta, veličine i dispozicije.

Prema njegovim riječima, specijalistima koji su u prilici da čitaju i gledaju te snimke, aparat će biti od koristi zbog bolje i detaljnije dijagnostike.

Kada je riječ o školi ultrazvuka, Vasiljević je naveo da je već obavljena jedna probna obuka za ljekare porodične medicine zaposlene u Domu zdravlja Istočno Sarajevo, koja je imala odličan odziv.

- U narednom periodu ćemo, zahvaljujući ovim donacijama, raditi na edukaciji zdravstvenih radnika, prije svega ljekara porodične medicine. Obuka će biti dostupna i za doktore drugih specijalnosti, ukoliko pokažu interes za određenom edukacijom - ukazao je Vasiljević.

Vasiljević je naglasio da su profesori sa Medicinskog fakulteta u Foči voljni da ovoj ustanovi pomognu kako bi ljekari bili osposobljeni za rano otkrivanje određenih oboljenja.

Zahvalivši Ambasadi Norveške u BiH za donaciju, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da će ovaj aparat služiti svim stanovnicima Istočnog Sarajeva.

Građani Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže na rendgen aparatu moći će da urade radiografiju grudnog koša i koštano-zglobnog sistema, a na ultrazučnom aparatu snimanje abdomena i male karlice, urotrakta, muskulo-skeletnog sistema, vrata, aksila i prepona.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Я 20.02.2023. 21:39
    Ma džaba novi aparat, kad "ono" žuto što radi na njemu, ne zna čemu aparat služi!
Povezane vijesti
Poziv roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila i velikog kašlja Poziv roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila i velikog kašlja
Jednočasovni štrajk upozorenja uposlenih u Domu zdravlja "Istočno Sarajevo" (FOTO) Jednočasovni štrajk upozorenja uposlenih u Domu zdravlja "Istočno Sarajevo" (FOTO)
Dom zdravlja "Istočno Sarajevo" najavio jednočasovni štrajk ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni Dom zdravlja "Istočno Sarajevo" najavio jednočasovni štrajk ukoliko njihovi zahtjevi ne budu...
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    20h 0m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    18h 2m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    16h 55m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    17h 0m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    16h 3m
    1