Домаће делиције отварају врата туризму у Српској

28.01.2021. 09:03
0
ИЗВОР: Глас Српске

Љубачки уштипци од хељде, козарачка квргуша, крајишке поле, херцеговачка пршута, срнетина на мотајички начин, бањалучки ћевап, јањски кајмак, гатачка тепсија, само су неки од специјалитета у Републици Српској који ће ускоро бити представљени у онлајн “Гастронаут” брошури.

С обзиром на то да значајну улогу у избору дестинације за путовање играју и традиционална јела, Туристичка организација Републике Српске је дошла на идеју да у сарадњи са Удружењем послодаваца туризма и угоститељства “Хорека” започне фотографисање специјалитета по којима је ово подручје познато. План је да се путем ових фотографија Српска приближи потенцијалним туристима.

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић истакла је за “Глас Српске” да би брошура, која ће обухватити 22 јела и више аутентичних производа, требало да буде доступна већ крајем марта.

- Брошура ће бити доступна на интернету на свим језицима. То је само један од начина на који планирамо да у наредном периоду промовишемо Српску - казала је Јовановићева.

Додала је да су у овој организацији почели едукацију из дигиталног маркетинга, на који су стицајем околности почели да прелазе лани.

- Од марта прошле године туризам Српске се промовише преко веб странице, затим нашег новог визуелног идентитета, који смо направили још 2019. године, између осталог, на познатим друштвеним мрежама, на којима можемо што даље да добацимо - истакла је Јовановићева.

У току је, каже, и потписивање споразума са малим општинама у Српској које немају локалне туристичке организације, а имају огроман потенцијал.

- Колеге су током прошле године путовале Српском и откривале њене љепоте. Допрли су до много малих општина које имају сјајне туристичке потенцијале, а који нису валоризовани, на чему ћемо ми радити у наредном периоду - казала је Јовановићева која је, између осталог, о теми “Подршка опоравку и отпорности туризма у БиХ” говорила на дводневном вебинару.

На конференцији је, истиче Јовановићева, учествовало више од 20 представника из цијелог свијета. Према њеним ријечима, Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) покренула је нови петогодишњи пројекат развоја одрживог туризма у БиХ, вриједан 20 милиона долара, који ће земљу припремити за пут према туристичкој дестинацији свјетске класе у постпандемијском добу.

- Зацртано је неколико циљева који би, између осталог, требало да убрзају опоравак туризма од “ковида”, те повећају приход у овој области и број ноћења - нагласила је Јовановићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    15h 42m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    14h 31m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    17h 8m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    17h 13m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    16h 41m
    0