Domaće delicije otvaraju vrata turizmu u Srpskoj

28.01.2021. 09:03
0
IZVOR: Glas Srpske

Ljubački uštipci od heljde, kozaračka kvrguša, krajiške pole, hercegovačka pršuta, srnetina na motajički način, banjalučki ćevap, janjski kajmak, gatačka tepsija, samo su neki od specijaliteta u Republici Srpskoj koji će uskoro biti predstavljeni u onlajn “Gastronaut” brošuri.

S obzirom na to da značajnu ulogu u izboru destinacije za putovanje igraju i tradicionalna jela, Turistička organizacija Republike Srpske je došla na ideju da u saradnji sa Udruženjem poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeka” započne fotografisanje specijaliteta po kojima je ovo područje poznato. Plan je da se putem ovih fotografija Srpska približi potencijalnim turistima.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović istakla je za “Glas Srpske” da bi brošura, koja će obuhvatiti 22 jela i više autentičnih proizvoda, trebalo da bude dostupna već krajem marta.

- Brošura će biti dostupna na internetu na svim jezicima. To je samo jedan od načina na koji planiramo da u narednom periodu promovišemo Srpsku - kazala je Jovanovićeva.

Dodala je da su u ovoj organizaciji počeli edukaciju iz digitalnog marketinga, na koji su sticajem okolnosti počeli da prelaze lani.

- Od marta prošle godine turizam Srpske se promoviše preko veb stranice, zatim našeg novog vizuelnog identiteta, koji smo napravili još 2019. godine, između ostalog, na poznatim društvenim mrežama, na kojima možemo što dalje da dobacimo - istakla je Jovanovićeva.

U toku je, kaže, i potpisivanje sporazuma sa malim opštinama u Srpskoj koje nemaju lokalne turističke organizacije, a imaju ogroman potencijal.

- Kolege su tokom prošle godine putovale Srpskom i otkrivale njene ljepote. Doprli su do mnogo malih opština koje imaju sjajne turističke potencijale, a koji nisu valorizovani, na čemu ćemo mi raditi u narednom periodu - kazala je Jovanovićeva koja je, između ostalog, o temi “Podrška oporavku i otpornosti turizma u BiH” govorila na dvodnevnom vebinaru.

Na konferenciji je, ističe Jovanovićeva, učestvovalo više od 20 predstavnika iz cijelog svijeta. Prema njenim riječima, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je novi petogodišnji projekat razvoja održivog turizma u BiH, vrijedan 20 miliona dolara, koji će zemlju pripremiti za put prema turističkoj destinaciji svjetske klase u postpandemijskom dobu.

- Zacrtano je nekoliko ciljeva koji bi, između ostalog, trebalo da ubrzaju oporavak turizma od “kovida”, te povećaju prihod u ovoj oblasti i broj noćenja - naglasila je Jovanovićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Neradni dan u Srpskoj Neradni dan u Srpskoj
Sutra neradni dan Sutra neradni dan
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
Najčitanije
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    16h 28m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    6h 24m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    18h 15m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    13h 55m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    17h 15m
    0