Донација косе - за поновни осмијех малишана обољелих од рака

06.08.2022. 11:56
0
ИЗВОР: srna.rs

Кроз пројекат "Моја коса, твоја коса", чији је носилац Удружење "Срце за дјецу обољелу од рака", а партнер бањалучко Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних обољења "Искра", до сада је косу поклонило више од 800 донатора, а уручено је девет перика, док је десета у процесу израде, рекла је Срни управник Родитељске куће "Искра" Катица Керкез.

- Донатори су свих узраста, од оних најмањих којима је то прво шишање, до породичних донација, када косу донирају сви чланови једне породице. Посебне су нам донације дјевојчица које су се у дјетињству лијечиле од рака и своју `нову косу` поклањају вршњацима који се сада суочавају са истом болешћу - рекла је Керкезова.

Она је нагласила да губитак косе представља велики стрес за свако дијете, јер води до губитка самопоуздања и повлачења у себе, што даље може да отежа однос према болести и лијечењу.

Керкезова је напоменула да кориштење перике позитивно утиче на дјететову слику о себи, олакшава свакодневно сусретање са људима и помаже при поновном успостављању ресоцијализације.

Она сматра да су акције за прикупљање косе важне за подизање свијести о дјечијем раку и о свим проблемима са којима се родитељи и дјеца сусрећу током и након лијечења.

- Познавање природе проблема утиче на стварање емпатичне друштвене заједнице која ће бити осјетљивија и мање подложна предрасудама - указала је Керкезова.

Наташа Данојлић из Бањалуке изјавила је да је донација косе хуман гест који ће дјевојчицама које су је изгубиле усљед болести, колико год да им је тешко, измамити барем мали осмијех на лице.

Данојлићева је рекла да је већ два пута учествовала у акцији шишања и донирања косе за потребе израде перика за дјецу обољелу од рака.

Из Удружења "Искра" истакли су да минимална дужина косе за израду перика овим малишанима износи 30 центиметара, те да коса мора бити потпуно природна, нефарбана и хемијски нетретирана.

За израду једне перике потребно је од шест до 18 различитих донатора, зависно од типа перике, а боју и дужину бирају дјеца на основу својих фотографија прије губитка косе.

Они који желе да поклоне косу могу се ошишати код свог фризера или у партнерским фризерским салонима у Бањалуци, Дервенти, Теслићу, Српцу, на Палама и у другим градовима широм Републике Српске, а ошишану косу могу послати поштом или донијети у сједиште Удружења у Родитељску кућу "Искра" на Паприковцу у Бањалуци.

Коментари 0
Повезане вијести
"Златни септембар", мјесец подизања свијести о дјеци обољелој од рака (ФОТО) "Златни септембар", мјесец подизања свијести о дјеци обољелој од рака (ФОТО)
Дјевојчица Ника Остојић даровала косу за дјецу обољелу од рака Дјевојчица Ника Остојић даровала косу за дјецу обољелу од рака
Црвена звезда донирала 50.000 евра народним кухињама на Космету Црвена звезда донирала 50.000 евра народним кухињама на Космету
Најчитаније
 • Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
  11h 36m
  0
 • Обавјештење о пријему захтјева категорисаних бораца ВРС на јединствени мјесечни борачки додатак
  13h 25m
  0
 • Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
  18h 7m
  1
 • Бањанин: Научни рад објављен у врхунском међународном часопису - доказ да се у Источном Сарајеву школују квалитетни кадрови
  16h 1m
  4
 • Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
  7h 57m
  0