Донирану опрему не могу да користе јер немају пара за ПДВ

30.12.2019. 09:53
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Агенција за форензичка испитивања и вјештачења БиХ још прошле године од Европске комисије БиХ добила је три комплета опреме за форензичке истраге, међутим она још није у функцији јер Агенција нема пара да за опрему плати ПДВ.

По пројекту -Јачање форензичких капацитета у региону југоисточне и источне Европе за преглед лица мјеста у истрази HBRN инцидента- који је започео 2017. године, по један комплет опреме требало је да добију МУП РС, МУП ФБиХ и сама агенција.

-Кроз овај пројекат Агенција добија врло битну опрему у вриједности од 141.310 евра, за коју је потребно платити ПДВ од око 47.000 КМ. Како Агенција нема средстава у буџету да би платила наведени износ ПДВ-а, обратила се свим институцијама надлежним за одлучивање и давање мишљења, али није добила позитиван одговор. Имајући у виду горе наведено врло је извјесно да ће Агенција остати без дониране опреме- наводи се у информацији о достигнутом нивоу и перспективама развоја Агенције за форензичка испитивања и вјештачења, која би требало да се нађе на једној од сједница Савјета министара БиХ.

Дамјана Остојић, портпарол Агенције за форензичка испитивања и вјештачења БиХ, објашњава за "Независне" да је проблем у томе што је током цијеле ове године било привремено финансирање, те да Агенција није имала новац да плати потребни ПДВ, али да се нада да ће у најскорије вријеме тај проблем бити ријешен.

-Десило се нешто на шта ми не можемо да утичемо и надамо се да ће у скорије вријеме то бити ријешено. Ради се о три комплета опреме: од заштитне опреме за лице мјеста и за заштиту од контаминације, па до форензичке опреме за узимање трагова- рекла је Остојићева.

Донирана опрема која још није у употреби подразумијева ствари неопходне за форензичке увиђаје који се односе, између осталог, и на хемијске, биолошке, радиолошке и нуклеарне инциденте.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ кажу да ако је међународним уговором предвиђено да нешто буде ослобођено ПДВ-а, постоји процедура за то и када се испоштује - ПДВ не треба плаћати.

-Ако нема међународног уговора о томе да се нека донација и опрема ослобађају ПДВ-а, онда једноставно не постоји могућност да се не плати ПДВ и УИО ту ништа не може урадити- рекао је за "Независне" Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације УИО.

Поред проблема са донираном опремом, Агенција за форензичка испитивања и вјештачења БиХ има проблем са све већим обимом посла, односно мањком радника и у наредном периоду ће, као и раније, подносити захтјеве за одобравање новог запошљавања стручног кадра. У Агенцији истичу да се посао који обављају континуирано повећава и наводе да је у 2014. години у Агенцију пристигло 75 наредби, а с истим бројем особа које раде на пословима вјештачења у 2019. години у Агенцију је стигло 365 наредби за вјештачење, које су и обимнијег и компликованијег садржаја за вјештачење.

Коментари 0
Повезане вијести
Омладински савјет „Источна Илиџа“ донирао два рачунара Основној школи „Алекса Шантић“ Омладински савјет „Источна Илиџа“ донирао два рачунара Основној школи „Алекса Шантић“
Црвена звезда донирала 50.000 евра народним кухињама на Космету Црвена звезда донирала 50.000 евра народним кухињама на Космету
Подијељени шпорети на чврсто гориво социјално угроженим породицама у Источној Илиџи (ФОТО) Подијељени шпорети на чврсто гориво социјално угроженим породицама у Источној Илиџи (ФОТО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 55m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    1h 19m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    22h 12m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    16h 3m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    1h 13m
    0