Doniranu opremu ne mogu da koriste jer nemaju para za PDV

30.12.2019. 09:53
0
IZVOR: nezavisne.com

Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH još prošle godine od Evropske komisije BiH dobila je tri kompleta opreme za forenzičke istrage, međutim ona još nije u funkciji jer Agencija nema para da za opremu plati PDV.

Po projektu -Jačanje forenzičkih kapaciteta u regionu jugoistočne i istočne Evrope za pregled lica mjesta u istrazi HBRN incidenta- koji je započeo 2017. godine, po jedan komplet opreme trebalo je da dobiju MUP RS, MUP FBiH i sama agencija.

-Kroz ovaj projekat Agencija dobija vrlo bitnu opremu u vrijednosti od 141.310 evra, za koju je potrebno platiti PDV od oko 47.000 KM. Kako Agencija nema sredstava u budžetu da bi platila navedeni iznos PDV-a, obratila se svim institucijama nadležnim za odlučivanje i davanje mišljenja, ali nije dobila pozitivan odgovor. Imajući u vidu gore navedeno vrlo je izvjesno da će Agencija ostati bez donirane opreme- navodi se u informaciji o dostignutom nivou i perspektivama razvoja Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, koja bi trebalo da se nađe na jednoj od sjednica Savjeta ministara BiH.

Damjana Ostojić, portparol Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, objašnjava za "Nezavisne" da je problem u tome što je tokom cijele ove godine bilo privremeno finansiranje, te da Agencija nije imala novac da plati potrebni PDV, ali da se nada da će u najskorije vrijeme taj problem biti riješen.

-Desilo se nešto na šta mi ne možemo da utičemo i nadamo se da će u skorije vrijeme to biti riješeno. Radi se o tri kompleta opreme: od zaštitne opreme za lice mjesta i za zaštitu od kontaminacije, pa do forenzičke opreme za uzimanje tragova- rekla je Ostojićeva.

Donirana oprema koja još nije u upotrebi podrazumijeva stvari neophodne za forenzičke uviđaje koji se odnose, između ostalog, i na hemijske, biološke, radiološke i nuklearne incidente.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da ako je međunarodnim ugovorom predviđeno da nešto bude oslobođeno PDV-a, postoji procedura za to i kada se ispoštuje - PDV ne treba plaćati.

-Ako nema međunarodnog ugovora o tome da se neka donacija i oprema oslobađaju PDV-a, onda jednostavno ne postoji mogućnost da se ne plati PDV i UIO tu ništa ne može uraditi- rekao je za "Nezavisne" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Pored problema sa doniranom opremom, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH ima problem sa sve većim obimom posla, odnosno manjkom radnika i u narednom periodu će, kao i ranije, podnositi zahtjeve za odobravanje novog zapošljavanja stručnog kadra. U Agenciji ističu da se posao koji obavljaju kontinuirano povećava i navode da je u 2014. godini u Agenciju pristiglo 75 naredbi, a s istim brojem osoba koje rade na poslovima vještačenja u 2019. godini u Agenciju je stiglo 365 naredbi za vještačenje, koje su i obimnijeg i komplikovanijeg sadržaja za vještačenje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
Omladinski savjet „Istočna Ilidža“ donirao dva računara Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ Omladinski savjet „Istočna Ilidža“ donirao dva računara Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“
Crvena zvezda donirala 50.000 evra narodnim kuhinjama na Kosmetu Crvena zvezda donirala 50.000 evra narodnim kuhinjama na Kosmetu
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    19h 38m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    19h 45m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 27m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 5m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    11h 37m
    0