Доживотна робија за убиство челника Републике Српске

18.12.2020. 14:20
0
ИЗВОР: Nezavisne

Влада Републике Српске утврдила је јуче Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, а који уводи доживотну затворску казну, и то за низ тешких кривичних дјела, укључујући и убиство представника највиших органа Српске.

Заживи ли ово законско рјешење, на доживотну робију ићи ће се и за тешко убиство, али и обљубу с дјететом млађим од 15 година ако је усљед дјела наступила смрт дјетета.

Иста санкција предвиђена је и за најтеже облике кривичних дјела против уставног уређења Српске, ако је при томе злочинац с умишљајем убио једно или више лица.

Доживотна затворска казна прописана је и за тероризам ако су таква дјела имала за посљедицу велика разарања или смрт једног или више лица, или ако је при извршењу кривичног дјела учинилац неко лице убио с умишљајем.

До смрти иза решетака ишао би и онај ко би се одлучио за узимање талаца ако при томе с умишљајем убије отето лице.

Сања Џомбић, портпарол Министарства правде Републике Српске, рекла је за "Независне" да су иницијативе за измјене и допуне Кривичног закона Министарству правде подносили различити субјекти, након чега је предложен Нацрт, а сада и Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона Републике Српске.

Влада Републике Српске именовала је потом радну групу за израду Закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске. 

У радној групи између осталих је и адвокат Татјана Савић, која сматра да увођење казне доживотног затвора није било нужно.

- Починиоце од њихових намјера не одвраћа строжа казна, већ извјесност да ће бити ухваћени, процесуирани и кажњени - рекла је Савићева.

Костадин Васић, члан Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске, каже да су највећи проблем повратници у кривичним дјелима, те за њих нема никаквог оправдања.

- Мишљења у Српској су подијељена. Али морамо показати да имамо законе, да се они морају поштивати и ми ћемо подржати такав приједлог измјена Кривичног законика - рекао је Васић.

Како је додао, био је низ гнусних дјела, попут тероризма у Зворнику, те да су сви мишљења да је оправдано да такви починиоци добију доживотну казну затвора.

Иначе, Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика доноси још неке новине. Рецимо, општи максимум казне затвора повећан је са 20 на 30 година. Осим тога, за одређена кривична дјела код којих је казна затвора прописана са минимумом од пет или три године, без навођења посебног максимума, извршена је измјена на начин да је прописан и посебан максимум у трајању од 20 година.

Повећане су и минималне казне затвора код кривичног дјела трговина дјецом, злоупотреба повјерења и тероризам (са осам на десет и са десет на 12 година).

Овим измјенама се прописује и обавезна забрана вршења позива, дјелатности или дужности оном ко је осуђен за злоупотребу службеног положаја или овлаштења, примање мита или трговину утицајем. Осим тога, повећани су рокови застарјелости кривичног гоњења и рокови застарјелости извршења казне. Новим законским рјешењем уводи се и казна одузимања возачке дозволе.

Из Владе Републике Српске рекли су да су основне разлике приједлога у односу на нацрт Кривичног законика Републике Српске резултат оправданих и прихваћених примједаба и сугестија које су изнесене на сједници Народне скупштине Републике Српске током јавне расправе те које су достављене у писаној форми Министарству правде.

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 3m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    19h 17m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 7m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    9h 32m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    20h 22m
    0