Др Ковачевић о узроцима, симптомима и лијечењу карцинома дебелог цријева

31.05.2022. 13:39
0
ИЗВОР: katera.news

Специјалиста опште хирургије, др Марко Ковачевић, истакао је да је у Болници “Србија” у потпуности заокружена једна цјелина, у виду превенције, ране детекције и лијечења малигнитета дебелог цријева.

- Ендоскопски кабинет опремљен је најсавременијом опремом, гдје се поред колоноскопских прегледа, раде биопсије и полипектомије. Хируршко, оперативно лијечење свих малигнитета дебелог цријева се раде рутински у нашој установи са примјеном савременог инструментарија и стаплер - нагласио је др Ковачевић.

Карцином дебелог цријева је болест која настаје ради неконтролисаног, абнормалног, инванзивног раста ћелија које потичу из дебелог цријева. Најчешће се ради о аденокарциному код којег ћелије потичу из ћелија жљезданог ткива, појаснио је др Ковачевић.

Он каже да се карцином по настанку шири “пер цонтинуитатем” тј, директним ширењем, хематогено- путем крвних судова и лимфогено- лимфним системом.

- По учесталости карцином дебелог цријева је други малигнитет код мушкараца иза карцинома плућа, и код жена иза малигнинтета дојке - истакао је др Ковачевић.

Према његовим ријечима, прави разлог настанка карцинома дебелог цријева је још увијек недефинисан. Велики утицај на његов настанак има храна богата мастима, црвеног меса, употребе дима у обради меса, конзерванса.

Насљедна компонента је такође доказана, и то као склоност ка настајању полипа који су основа за настанак самог карцинома.

Говорећи о карциному дебелог цријева, Др Ковачевић каже да симптоми који могу указивати на његову појаву су промјена режима столице у виду опстипације, дијареје, евентуална појава крви и слузи у столици, болови у подручју стомака, као и општи симптоми у виду губитка апетита, мршављења, анемије, малаксалости.

- Превенција и рана детекција имају највећи значај у борби против карцинома дебелог цријева, како у откривању преканцерозних стања, тако и у откривању карцинома што раније - истакао је др Ковачевић.

Појаснио је да је лијечење малигнитета дебелог цријева увијек мултидисциплинирано и захтјева хируршко, онколошко и радиотерапеутско лијечење.Под хируршким лијечењем подразумијева се одстрањивање захваћеног дијела дебелог цријева са припадајућим васкуларним и лимфним структурама.

Хемотерапија се ординира прије или послије хируршког лијечења, зависно од врсте, стадија и локализације карцинома. Она се спроводи са или без радиотерапије, закључио је др Ковачевић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
У Источном Сарајеву све спремено за гласање у недјељу У Источном Сарајеву све спремено за гласање у недјељу
Споменик „Бели анђео“ симбол васкрсења сарајевских Срба из уништења (ФОТО) Споменик „Бели анђео“ симбол васкрсења сарајевских Срба из уништења (ФОТО)
"MTB Evolution" донирао бицикла основним школама "Петар Петровић Његош" и "Алекса Шантић" (ФОТО) "MTB Evolution" донирао бицикла основним школама "Петар Петровић Његош" и "Алекса Шантић" ...
Најчитаније
  • Обиљежавање Дана учитељ(иц)а - 5. октобар
    10h 0m
    0
  • Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела
    10h 8m
    0
  • Невријеме однијело кров, штета велика
    11h 49m
    0
  • Спашен дјечак којем су родитељи погинули на лицу мјеста
    3h 28m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    13h 35m
    0