Dr Kovačević o uzrocima, simptomima i liječenju karcinoma debelog crijeva

31.05.2022. 13:39
0
IZVOR: katera.news

Specijalista opšte hirurgije, dr Marko Kovačević, istakao je da je u Bolnici “Srbija” u potpunosti zaokružena jedna cjelina, u vidu prevencije, rane detekcije i liječenja maligniteta debelog crijeva.

- Endoskopski kabinet opremljen je najsavremenijom opremom, gdje se pored kolonoskopskih pregleda, rade biopsije i polipektomije. Hirurško, operativno liječenje svih maligniteta debelog crijeva se rade rutinski u našoj ustanovi sa primjenom savremenog instrumentarija i stapler - naglasio je dr Kovačević.

Karcinom debelog crijeva je bolest koja nastaje radi nekontrolisanog, abnormalnog, invanzivnog rasta ćelija koje potiču iz debelog crijeva. Najčešće se radi o adenokarcinomu kod kojeg ćelije potiču iz ćelija žljezdanog tkiva, pojasnio je dr Kovačević.

On kaže da se karcinom po nastanku širi “per continuitatem” tj, direktnim širenjem, hematogeno- putem krvnih sudova i limfogeno- limfnim sistemom.

- Po učestalosti karcinom debelog crijeva je drugi malignitet kod muškaraca iza karcinoma pluća, i kod žena iza maligninteta dojke - istakao je dr Kovačević.

Prema njegovim riječima, pravi razlog nastanka karcinoma debelog crijeva je još uvijek nedefinisan. Veliki uticaj na njegov nastanak ima hrana bogata mastima, crvenog mesa, upotrebe dima u obradi mesa, konzervansa.

Nasljedna komponenta je takođe dokazana, i to kao sklonost ka nastajanju polipa koji su osnova za nastanak samog karcinoma.

Govoreći o karcinomu debelog crijeva, Dr Kovačević kaže da simptomi koji mogu ukazivati na njegovu pojavu su promjena režima stolice u vidu opstipacije, dijareje, eventualna pojava krvi i sluzi u stolici, bolovi u području stomaka, kao i opšti simptomi u vidu gubitka apetita, mršavljenja, anemije, malaksalosti.

- Prevencija i rana detekcija imaju najveći značaj u borbi protiv karcinoma debelog crijeva, kako u otkrivanju prekanceroznih stanja, tako i u otkrivanju karcinoma što ranije - istakao je dr Kovačević.

Pojasnio je da je liječenje maligniteta debelog crijeva uvijek multidisciplinirano i zahtjeva hirurško, onkološko i radioterapeutsko liječenje.Pod hirurškim liječenjem podrazumijeva se odstranjivanje zahvaćenog dijela debelog crijeva sa pripadajućim vaskularnim i limfnim strukturama.

Hemoterapija se ordinira prije ili poslije hirurškog liječenja, zavisno od vrste, stadija i lokalizacije karcinoma. Ona se sprovodi sa ili bez radioterapije, zaključio je dr Kovačević.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U Istočnom Sarajevu sve spremeno za glasanje u nedjelju U Istočnom Sarajevu sve spremeno za glasanje u nedjelju
Spomenik „Beli anđeo“ simbol vaskrsenja sarajevskih Srba iz uništenja (FOTO) Spomenik „Beli anđeo“ simbol vaskrsenja sarajevskih Srba iz uništenja (FOTO)
"MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" (FOTO) "MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" ...
Najčitanije
  • Obilježavanje Dana učitelj(ic)a - 5. oktobar
    12h 1m
    0
  • Katastrofa na putu Jablanica - Mostar: U potpunosti nestala cesta kod Komadinovog vrela
    12h 9m
    0
  • Spašen dječak kojem su roditelji poginuli na licu mjesta
    5h 29m
    0
  • Nevrijeme odnijelo krov, šteta velika
    13h 50m
    0
  • Zemljotres u BiH
    15h 36m
    0