Драгица добила стипендију

29.09.2019. 12:58
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Тешка животна прича студенткиње с просјеком 9,9 Драгице Гаговић и њене мајке Новке Ђерић није оставила равнодушним никога ко је прочитао потресну исповијест ове дјевојке на порталу Српскаинфо.

Након што смо објавили ову причу из Источног Сарајева о студенткињи Пољопривредног факултета, која у мјесту Мокро живи у кући која прокишњава и чији су зидови попуцали, те са пензијом 170 КМ коју прима од оца, на сцену су ступили добри људи. Конкретан потез направили су из Подручне привредне коморе Бањалуке када су одлучили да Драгица постане један од њихових стипендиста.

Ова вијест је обрадовала вриједну дјевојку која није  ни слутила да ће јој таква подршка стићи након што је своју причу испричала за Српскаинфо.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука и  фондације “Привредник РС”, истиче да Привредна комора РС са Подручном привредном комором Бањалука, Академијом наука и умјетности РС и два универзитета основала „Привредник“ како би подржали и помогли талентовану дјецу из сиромашних породица.

– Судбина је хтјела да на дан када се одржавала Скупштина фондације прочитамо причу о Драгици. Одмах смо донијели одлуку да дјевојку уврстимо међу своје штићенике и додијелимо јој стипендију – каже Рачић и објашњава да су на Ђурђевдан расписали Јавни позив за пријем првих штићеника Фондације, на који су се пријавила 32 ученика из сиромашних  породица који у школама имају просјек 4,8, а на факултетима већи од 9.

Слика

Додаје да се стипендије ове Фондације крећу између 300 и 400 КМ, у зависности од тога да ли се ученици школују у општини у којој живе, путују или станују у домовима.

– Мислим да је наша стипендија нешто што ће Драгици сигурно помоћи да заврши факултет и нађе своје мјесто у нашој Републици, али и да схвати да неко ипак мисли на њу  – каже Рачић.

Додаје да ће са братским фондацијама из Загреба и Новог Сада настојати да стипендисте у будућности повежу и организују заједничке екскурзије, јер је, како каже, веома битно да се та дјеца друже и размјењују искуства.

Драгица Гаговић нам се овога пута јавила ведрија, сигурнија и пуна захвалности према свим добрим људима који јој се, како каже, стално јављају и помажу. Истиче да ће јој стипендија фондације „Привредник“ много олакшати свакодневицу и скинути терет који годинама носи.

– Када сам уписивала факултет потајно сам прижељкивала и трудила се да добијем неку стипендију којој бих олакшала и себи и мами живот, јер без тога све опет пада на мамина леђа – каже наша вриједна саговорница.

Додаје да су мајстори за обнову куће долазили те се нада да ће до зиме обнова оронуле куће бити завршена.

– Вољела бих да, након што добијем основне услове, могу и ја да помогнем некоме ко буде у сличној ситуацији – истиче Драгица.

Несебична помоћ суграђана

На Драгичину причу нису остали имуни ни њени суграђани из Источног Сарајева, који су се у великом броју организовали да јој помогну на било који начин.

Један од организатора, односно покретача акције у којој учествује преко 50 жена из Источног Сарајева, јесте и Александра Матић Тадић, која за Српскаинфо истиче да јој је задовољство што може да помогне, али је такође радује и чињеница да се велики број људи укључио и показао хуманост.

Слика

 

– Драгица је дивно дијете, које заслужује да има услове какви и доликују студенту са оваквим просјеком. Ми смо, захваљујући нашој „женској групи“ на Фејсбуку, успјели да јој обезбиједимо нешто новца, гардеробе, као и бијеле технике – каже Тадићева и додаје да се нада да ће и кућа у којој Драгица живи ускоро бити обновљена, јер у овом стању кров неће моћи да издржи јаку романијску зиму.

Коментари 0
Повезане вијести
Конкурс за додјелу стипендија Општине Источна Илиџа Конкурс за додјелу стипендија Општине Источна Илиџа
Драгица храбрим кораком гази стазу од трња до звијезда Драгица храбрим кораком гази стазу од трња до звијезда
Гачанка Ивана Кошутић међу најталентованијим студентима у Србији – добила Доситејеву стипендију Гачанка Ивана Кошутић међу најталентованијим студентима у Србији – добила Доситејеву стипе...
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 31m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 45m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 52m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 40m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 7m
    0