"Дронови из БиХ" купљени у Кини па представљени у Зеници као домаћи бренд

10.10.2024. 14:47
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Недавно представљени дронови на Зеничком привредном сајму (ЗЕПС) које су приказали као производ Центра за техничко технолошко испитивање Сарајево су заправо увезени из Кине и немају никакве везе са БиХ.

Јавност у БиХ је дочекала вијест о серијској домаћој производњи дронова са општим одобравањем и одушевљењем. С друге стране стручна јавност је од почетака развоја била скептична према овом програму развоја.

Међутим, дрон који је представљен није произведен у БиХ што мијења све у односу на тврдње које је јавност добила. Наиме, дрон са фиксним крилима, којег је Центар за техничко технолошко испитивање Сарајево, представио као "Tayan-1" је заправо кинески дрон купљен од компаније Hong Kong Jinzhuo Industry Limited.

Слика

Дрон представљен на ЗЕПС-у као "Tayan-1" је у ствари дрон кинеске компаније из породице дронова Loong.

Након што је портал Klix контактирао компанију, добили су потврду да се ради о том типу дрона. Поред потврде да се ради о том типу дрона, компанија им је понудила да купе исти, што указује једноставност набавке овог дрона.

Кинеска компанија производи и продаје ове дронове у различитим изведбама, од извиђачких до борбених. Поред дронова с фиксним крилима компанија нуди и мултикоптере.

Слика

Контактирали су и Асима Хаџића, директора Центар за техничко технолошко испитивање Сарајево, који је објаснио како је дошло до грешке у представљању дрона.

- Дронови (два) су купљени у Турској и у БиХ су довезени и склопљени. Требали су послужити као приказ да ћемо и ми ускоро ући у производњу дронова - појаснио је Хаџић.

Оно што додатно потврђује да се ради о дроновима кинеске компаније указују и описи министра Хелеза, који је у више наврата помињао "платформе за гранатице".

Компанија која продаје и производи дронове Loong у свом асортиману продаје опрему за ношење и отпуштање минобацачких мина, баш онакве о каквим је говорио министар Хелез.

Слика

Портал Klix је неколико пута покушао контактирати министра одбране БиХ Зукана Хелеза, али није одговарао на поруке и позиве. Оно што је сигурно јесте да ови дронови одавно имају серијску производњу, али у Народној Републици Кини.

Хелез никада није презентовао јавности гд‌је су дронови које је давно најавио, гд‌је се производе у БиХ, с којим фирмама и државама су потписани уговори о извозу.

О свему томе је портал Кликс више пута писао да није утемељено, но Хелез није одустајао од своје приче у јавности. Иако је најављивао да ће медије који се њему допадају повести да им покаже дронове, ни то се није догодило.

На мрежи Икс огласио се Огњен Тадић

Послије вијести да ја јавност обманута и да су дронови заправо кинески, правник Огњен Тадић огласио се на друштвеној мрежи X.

- Изгледа да ће кинески дронови прије овладати вјештачком, него што ће Зукан Хелез овладати природном интелигенцијом - истакао је Тадић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    DeSa 10.10.2024. 16:13
    Pa dobro, i dan danas traze one ruske kampove za obuku u okolini Rogatice... E bas na tom mjestu ce naci i ove Helezove dronEve 🤣
Најчитаније
  • Пронађен засад марихуане у Палама (ФОТО)
    7h 20m
    0
  • У Сарајеву покренуто клизиште (ФОТО)
    19h 17m
    0
  • Јак земљотрес погодио Србију
    23h 49m
    0
  • У петак хуманитарни базар у дворишту вртића „Коцкалоне“ у Источној Илиџи
    23h 17m
    0
  • Пронађена Анастасија Кауриновић
    1h 37m
    1