"Dronovi iz BiH" kupljeni u Kini pa predstavljeni u Zenici kao domaći brend

10.10.2024. 14:47
1
IZVOR: glassrpske.com

Nedavno predstavljeni dronovi na Zeničkom privrednom sajmu (ZEPS) koje su prikazali kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo su zapravo uvezeni iz Kine i nemaju nikakve veze sa BiH.

Javnost u BiH je dočekala vijest o serijskoj domaćoj proizvodnji dronova sa opštim odobravanjem i oduševljenjem. S druge strane stručna javnost je od početaka razvoja bila skeptična prema ovom programu razvoja.

Međutim, dron koji je predstavljen nije proizveden u BiH što mijenja sve u odnosu na tvrdnje koje je javnost dobila. Naime, dron sa fiksnim krilima, kojeg je Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, predstavio kao "Tayan-1" je zapravo kineski dron kupljen od kompanije Hong Kong Jinzhuo Industry Limited.

Slika

Dron predstavljen na ZEPS-u kao "Tayan-1" je u stvari dron kineske kompanije iz porodice dronova Loong.

Nakon što je portal Klix kontaktirao kompaniju, dobili su potvrdu da se radi o tom tipu drona. Pored potvrde da se radi o tom tipu drona, kompanija im je ponudila da kupe isti, što ukazuje jednostavnost nabavke ovog drona.

Kineska kompanija proizvodi i prodaje ove dronove u različitim izvedbama, od izviđačkih do borbenih. Pored dronova s fiksnim krilima kompanija nudi i multikoptere.

Slika

Kontaktirali su i Asima Hadžića, direktora Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, koji je objasnio kako je došlo do greške u predstavljanju drona.

- Dronovi (dva) su kupljeni u Turskoj i u BiH su dovezeni i sklopljeni. Trebali su poslužiti kao prikaz da ćemo i mi uskoro ući u proizvodnju dronova - pojasnio je Hadžić.

Ono što dodatno potvrđuje da se radi o dronovima kineske kompanije ukazuju i opisi ministra Heleza, koji je u više navrata pominjao "platforme za granatice".

Kompanija koja prodaje i proizvodi dronove Loong u svom asortimanu prodaje opremu za nošenje i otpuštanje minobacačkih mina, baš onakve o kakvim je govorio ministar Helez.

Slika

Portal Klix je nekoliko puta pokušao kontaktirati ministra odbrane BiH Zukana Heleza, ali nije odgovarao na poruke i pozive. Ono što je sigurno jeste da ovi dronovi odavno imaju serijsku proizvodnju, ali u Narodnoj Republici Kini.

Helez nikada nije prezentovao javnosti gd‌je su dronovi koje je davno najavio, gd‌je se proizvode u BiH, s kojim firmama i državama su potpisani ugovori o izvozu.

O svemu tome je portal Kliks više puta pisao da nije utemeljeno, no Helez nije odustajao od svoje priče u javnosti. Iako je najavljivao da će medije koji se njemu dopadaju povesti da im pokaže dronove, ni to se nije dogodilo.

Na mreži Iks oglasio se Ognjen Tadić

Poslije vijesti da ja javnost obmanuta i da su dronovi zapravo kineski, pravnik Ognjen Tadić oglasio se na društvenoj mreži X.

- Izgleda da će kineski dronovi prije ovladati vještačkom, nego što će Zukan Helez ovladati prirodnom inteligencijom - istakao je Tadić.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    DeSa 10.10.2024. 16:13
    Pa dobro, i dan danas traze one ruske kampove za obuku u okolini Rogatice... E bas na tom mjestu ce naci i ove Helezove dronEve 🤣
Najčitanije
  • Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO)
    7h 25m
    0
  • U Sarajevu pokrenuto klizište (FOTO)
    19h 22m
    0
  • Jak zemljotres pogodio Srbiju
    23h 54m
    0
  • U petak humanitarni bazar u dvorištu vrtića „Kockalone“ u Istočnoj Ilidži
    23h 22m
    0
  • Pronađena Anastasija Kaurinović
    1h 42m
    1