Друга фаза серолошког истраживања

15.06.2021. 09:15
0
ИЗВОР: Srpska.info

У наставку серолошког истраживања о колективном имунитету у Српској више пажње биће посвећено вакцинисаним грађанима, односно онима који су се заразили између прве и друге дозе вакцине.

Др Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи, истиче да ће се након ове фазе знати каква је тим људима била клиничка слика у односу на оне који нису вакцинисани.

– Сврха вакцине је у томе да се избјегну тешке форме ковида и смрт. Не значи да се они који су вакцинисани против корона вируса неће заразити, али је важно да не дође до компликација – каже за Српскаинфо др Бокоњић.

Према његовим ријечима, другом фазом поменутог истраживања, која би требало да крене у јуну, биће обухваћено око 5.000 испитаника.

Подсјетимо, до краја прошле године у Републици Српској је било 40 одсто серопозитивних.

– Број људи с антитијелима ће бити већи, јер ће у студију бити укључени и вакцинисани људи, плус они који су пребољели корону. Особе које су прележале ковид имају имунитет три до четири, максимално шест мјесеци. Вакцина сигурно даје постојанију заштиту – каже др Бокоњић.

Др Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци, подсјећа да је у априлу урађено серолошко испитивање код 1.100 доктора, сестара и техничког особља у домовима здравља.

– Скоро 70 одсто њих има антитијела, било да су прележали корону, били у контакту с вирусом, а да то нису знали, или су вакцинисани. Ово је висок проценат који је био очекиван, с обзиром на то да су ти људи били први у контакту са зараженима. Овај податак нам говори да су здравствени радници добро прокужени, односно да се, бар на примарном нивоу здравствене заштите, појавио колективни имунитет – наглашава др Шкрбић за Српскаинфо.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    9h 24m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 8m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    20h 35m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    2h 53m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    22h 54m
    0