Држава моли грађане: Једите помфрит најмање два пута недјељно

29.04.2020. 21:04
0
ИЗВОР: srpskainfo

Чак 750.000 тона кромпира биће бачено на депонију због корона вируса. Због тога, једна од најважнијих белгијских индустрија била је принуђена да позива грађане да једу помфрит најмање два пута недјељно.

Пандемија је проузроковала вишак кромпира јер је потражња за прженим кромпиром, белгијским јелом који се често конзумира у баровима и ресторанима, пала усљед затварања угоститељских објеката.

Ромаин Колс, извршни директор белгијске индустрије Белгапом, рекао је да скоро 750.000 тона кромпира што је око 30.000 великих камиона, вјероватно неће бити доступно због пандемије. Проблем је највећим дијелом посљедица смањене потражње у сектору замрзнутог кромпира, који чини око 75% белгијске прераде кромпира. Како се залихе гомилају, капацитет складиштења се драстично смањује и у циљу рјешавања проблема, Белгапом апелује на Белгијанце да повећају свој недјељни унос кромпира.

Заправо, размишља се о покретању посебне кампање на ту тему уз сарадњу супермаркета.

Преосталих 25% индустрије, која укључује производњу свјежег кромпира и производа попут грицкалица, показало се прилично добро, јер већина људи кува и једе код куће. Како објашњава, све док их није погодила пандемија, белгијски извоз кромпира је био добар, али средином марта, све је пропало.

Цијена кромпира је пала са 135 евра по тони на 15 евра по тони! Напомиње се да ће повремено отварање економије ићи у три фазе, али тек од 4. маја, преноси „ Телеграф".

Коментари 0
Повезане вијести
ЕУРО 2024 Група Е: Белгија рачуна на искуство ЕУРО 2024 Група Е: Белгија рачуна на искуство
Полиција ликвидирала нападача који је синоћ у Бриселу усмртио двије особе Полиција ликвидирала нападача који је синоћ у Бриселу усмртио двије особе
Преко тристо особа пријавило убод иглом у ноћним клубовима широм Француске Преко тристо особа пријавило убод иглом у ноћним клубовима широм Француске
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 0m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 55m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 49m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 58m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 8m
    0