Државе у којима је гласање обавезно за све: Ко неће - иде у затвор!

01.10.2024. 19:21
0
ИЗВОР: istorijskizabavnik.rs

Право гласа које има сваки пунољетни грађанин широм свијета сматра се једним од основних постулата демократије. Међутим, да ли сте знали да постоје и државе у којима на изборима не само да имате право, већ и обавезу да гласате?

Бирачко право је право гласа на јавним, политичким изборима и углавном је загарантовано уставом државе. Већина теоретичара га дијели на активно (право да се гласа) и пасивно (право да се кандидује). Комбинација ова два понекад се назива и пуним правом гласа.

Иако већина земаља гласање сматра правом сваког свог пунољетног грађанина, више од 20 држава то сматра и обавезом, па на изборе, осим ако немате баш добар разлог и оправдање поткрепљено доказима, морате да изађете.

Ко неће - иде у затвор!

Овај концепт уопште није нов! Законе о обавезном гласању међу првима су увеле Белгија (1892. године), Аргентина (1914. године) и Аустралија (1924. године). Данас је гласање обавезно у Аустралији, Аргентини, Белгији, Боливији, Бразилу, Конгу, Костарики, Еквадору, Египату, Грчкој, Хондурасу, Либану, Лихтенштајну, Луксембургу, Мексику, Науруу, Парагвају, Перуу, Самои, Сингапуру, Тајланду, Турској и Уругвају.

Осим овога, гласање је обавезно у неким државама САД-а, једном швајцарском кантону и у три региона Аустрије.

Ако ипак не желите да гласате, а немате ваљан разлог за то ризикујете казне - од новчаних до затворских (иако није забиљежно да се то до данас негдје и догодило). Такав случај у пракси се дешава само уколико се ни након опомене, не плати новчана казна.

Умјесто тога, неке државе су као казну за оне који не желе да гласају одредиле укидање одређених грађанских права. У Перуу, на примјер, ако не гласате нећете моћи да завршите неке административне послове, у Боливији ће вам три мјесеца бити онемогућено да примате плату, а у Белгији нећете моћи да се запослите у јавној управи.

Нарочито је интересантан примјер “колијевке демократије” - Грчке. У овој земљи гласање је обавезно од 1926. године, а казна за оне који то ипак не желе да ураде биле су административне природе - нисте могли добити пасош, радну или возачку дозволу. Забране су укинуте 2000. године, мада као нека врста “неписаног правила” важи да ће вам добијање ових докумената бити отежано ако не гласате.

Обавезно гласање - за или против

Водећи аргумент против обавезног гласања је да то није у складу са слободом коју гарантује демократија. Гласање није суштинска обавеза, па такви закони крше слободу грађана.

Са друге стране, и аргумената за има на претек! Заговорници обавезног гласања тврде да су одлуке које доносе демократски изабране владе легитимније када учествује већи проценат становништва. Они даље тврде да гласање, добровољно или не, има едукативни ефекат на грађане. Осим тога, политичке партије могу имати финансијску корист од обавезног гласања, јер не морају да троше ресурсе убјеђујући бирачко тијело да би уопште требало да изађе на изборе.

На крају, ако је демократија владавина народа, претпоставља се да то укључује сав народ тј. да је одговорност сваког грађанина да бира своје представнике.

Коментари 0
Повезане вијести
Зашто се каже "пао с крушке"? Зашто се каже "пао с крушке"?
Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО) Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО)
Част за коју мало ко зна: Oткуд споменик Његошу усред Рима? Част за коју мало ко зна: Oткуд споменик Његошу усред Рима?
Најчитаније
  • Прије 32 године формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
    12h 0m
    15
  • Преминула дјевојчица Хелена Гавран - Почивај у миру, црвенокоса дјевојчице!
    2h 27m
    0
  • Божовић: Воља народа се не може никаквим притисцима спријечити
    7h 25m
    0
  • Уприличен пријем за 78 бруцоша на Електротехничком факултету (ФОТО)
    12h 9m
    4
  • Павле Вуисић - вјечити боем који је мрзио глуму
    11h 37m
    0