Држављанство БиХ нико неће и лако га се одричу

30.01.2021. 11:37
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Упркос пандемији вируса корона, која је практично зауставила путовања у свијету, тренд одрицања држављанства БиХ настављен је и прошле године с обзиром на то да је 3.138 особа исписано из књиге држављана БиХ, а по овом основу у буџет БиХ уплаћене су 1.654.333 КМ.

Истовремено, држављанство БиХ у 2020. години стекло је тек 557 особа или за 100 мање него у 2019. години, што је убједљиво најлошији скор у региону. Примјера ради, држављанства Хрватске у 2019. години, а према подацима Министарства унутрашњих послова те земље, одрекло се свега 517 особа, с тим да их је чак 4.729 примљено у хрватско држављанство.

- БиХ је земља из које се одлази. Од завршетка рата више од 527.000 људи отишло је одавде и нису се вратили те један број њих тражи испис из држављанства. Тај тренд одрицања држављанства биће настављен јер тренд одласка људи није смањен, можда јесте мало привидно заустављен због короне - рекао је за "Независне" Стево Пашалић, демограф.

Он истиче да је Њемачка прије короне требала око 1,2 милиона радника, али ће јој послије короне требати два милиона радника и тренд одласка се неће мијењати, већ ће трајати и даље,  и то не само код нас, већ на цијелом западном Балкану.

Када је ријеч о одрицању држављанства БиХ, од укупно 3.138 особа највише одрицања држављанства БиХ било је у корист Аустрије, Црне Горе, Низоземске, Хрватске, Србије, Лихтенштајна, Норвешке, САД, Словеније, Шведске и Швајцарске.

Према подацима Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине, када је ријеч о стицању држављанства БиХ, од 557 особа које су добиле држављанство највише је оних из Србије и Хрватске, и то право су искористили по основу уговора о двојном држављанству које БиХ има склопљене са овим државама.

Према незваничним информацијама, од рата до данас држављанства Босне и Херцеговине одрекло се мало више од 90.000 особа, а како сматрају стручњаци, готово је сигурно да ће тај тренд бити и настављен јер ће велика већина оних који су отишли у протеклих неколико година, чим стекну услове, тражити држављанство земље у коју су отишли и на тај начин се одрећи држављанства БиХ.

Иначе, такса за одрицање држављанства БиХ, уколико се плаћа у БиХ, односно Министарству цивилних послова БиХ износи 800 КМ, осим за земље бивше СФРЈ, чији грађани за одрицање држављанства плаћају 200 КМ. Ову таксу могуће је уплатити и путем неког од дипломатско-конзуларних представништва БиХ и у том случају она износи 500 евра.

- Странке које су се одрекле држављанства БиХ у сједишту Министарства цивилних послова БиХ у 2020. години уплатиле су 961.035 КМ административне таксе. Према информацијама којима располаже Министарство цивилних послова, по основу одрицања путем ДКП БиХ у иностранству је уплаћено 693.298 КМ - рекли су Независним у Министарству цивилних послова Босне и Херцеговине.

Висина таксе за одрицање држављанства БиХ

 

800 КМ уколико се плаћа у БиХ, односно Министарству цивилних послова

200 КМ за земље бивше СФРЈ

500 евра у ДКП-овима

Коментари 0
Повезане вијести
Бањалучанка се одрекла кћерке и зета преко новина Бањалучанка се одрекла кћерке и зета преко новина
Одрицање од држављанства најскупље у БиХ Одрицање од држављанства најскупље у БиХ
Држављанства БиХ се одрекло 93.210 људи Држављанства БиХ се одрекло 93.210 људи
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 54m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    7h 18m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    5h 33m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    22h 2m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    7h 12m
    0