Дуд, заборављени лијек из природе

07.08.2020. 18:28
0
ИЗВОР: Nezavisne

Дуд или мурва је листопадна дрвенаста култура, а припада породици дудовки (Moraceae). Неправедно је заборављено, али је укусно и здраво воће, које расте појединачно посађено или самоникло. У нашим крајевима налазимо црну, црвену и бијелу сорту, док их у свијету постоји око сто.

Укус дудовог плода је сладак, с врло мало киселина, а по изгледу наликују плодовима малине. Стабло дуда често изгледа старије него што заиста јесте, будући да се обично врло рано почне нагињати, а кора пуца и поприма старински изглед. Листови су свијетлозелени, широки, овални, дуги око 12 цм, а широки 10 цм.

Састав и љековитост дуда

Плодови дуда садрже слободне органске киселине (лимунска и јабучна), витамине Ц, Б, К, А, и Е, жељезо, калијум, манган и магнезијум, пектине и друге корисне твари.

Посједује велику количину антиоксиданса антоцијанина. Стручњаци тврде да заслужује да буде уврштен у суперхрану јер спречава старење организма и помаже код многих болести. У лијечењу се користе плодови, листови и кора.

Садња и узгој дуда

Приликом садње потребно је обратити пажњу на чињеницу да стабло дуда у просјеку нарасте 10 м, али висина може досећи и 20 м, а облик крошње је широко разгранат, стога склоп садње никако не смије бити прегуст. Ипак, у култивисаном облику резидбом се постижу нижи узгојни облици, чиме се олакшава берба. Узгојни облици могу бити разни - од пирамидалног до висећег, који је и најучесталији на нашим просторима. Обично се због дуговјечности саде уз путеве.

Размножавање дуда

Размножавање је могуће вегетативним дијеловима, односно резницама и цијепљењем те генеративно сјеменом. Дуд се врло лако узгаја и из сјемена и таква су стабла обично здравија, али за комерцијалан узгој се препоручује вегетативно размножавање, којим се одржавају жељене карактеристике стабла и плода. Резнице се саде у јесен или рано прољеће. Обично су дужине од 20 до 40 цм, а приликом садње потребно је оставити два до три пупа изнад земље.

Берба и плодови дуда

Дуд цвате током маја, а дозријева у јуну. Цвјетови су ситни и неугледни. Берба плодова обично траје од јуна, преко јула, па и цијели август. Плодови се могу јести у свјежем стању или сушени. Прерађени се користе за израду мармелада и ракија. Изузетно је љековит чај од дудовог лишћа.

Љековита својства дуда

подмлађује организам

регулише ниво шећера у крви

смањује ризик од дегенеративних болести

јача бубреге

чисти јетру

помаже код затвора

побољшава крвну слику

ублажава симптоме грипа и прехладе

убрзава зарастање рана

Главне врсте

црни дуд

црвени дуд

бијели дуд

Коментари 0
Повезане вијести
Поврће богато гвожђем, идеално за све оне који не једу месо Поврће богато гвожђем, идеално за све оне који не једу месо
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 21m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 23m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 21m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    15h 16m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 24m
    1