Дуња – Лијек за желудац и цријева

20.12.2022. 10:17
0
ИЗВОР: beobasta.rs

Дуња је једна од најстаријих воћних култура и припада дрвенастим биљкама породице ружа. Плодови дуње изгледају као мјешавина јабуке и крушке, али са њима заправо нема никакве везе.

Ово ароматично воће је једини представник те врсте, међутим, ту се јединственост ове биљке не завршава. Плод дрвета има бројна љековита својства и помаже у рјешавању различитих здравствених проблема.

Дуња – симбол плодности и изјава љубави

Древна грчка митологија тврди да је богиња љубави даровала трудницама ово специфично воће. Споља дуња изгледа као срце, а када су у питању микроелементи и витамини, сматра се најбољим воћем за будуће мајке. Управо то је разлог да током трудноће постане неизоставан дио оброка.

Зрела дуња даје мирисну арому и можда је то један од разлога зашто се дуња у Средоземљу сматрала симболом плодности и богиње љубави Венере. У древној Грчкој ово воће поклоњено дјевојци сматрало се својеврсном изјавом љубави.

Дуња као лијек за желудац и цријева

Дуња је нискокалорична намирница богата влакнима. У 100 грама овог воћа има свега 48 калорија. Поред тога, плодови дуње имају високу концентрацију витамина Ц (23 мг у 100 г дуње).

Плодови дуње осим витамина садрже мноштво пектинских једињења и танина, што јој даје својствен укус. Такође, пулпа садржи много шећера као што су фруктоза и глукоза, али и калијума, гвожђа, калцијума, фосфора и бакра.

Од давнина се ароматично воће сматрало посебном љековитом биљком, која се користила за лијечење болести желуца и цријева. Везивна средства у дуњи помажу код дијареје и повраћања. А у случају упале слузнице дигестивног тракта, пектин обавија ткива и убрзава њихово зарастање.

Зашто је дуња корисна у трудноћи?

– Хранљиве материје које се налазе у дуњи, посебно калијум, калцијум и гвожђе, доприносе нормалном развоју фетуса.

– Захваљујући присуству калијума, одржава равнотежу воде и соли, те уклања натеченост.

– Редовна употреба ове намирнице помаже у борби са мучнином и повраћањем који су скоро увијек пратиоци трудноће.

– Аскорбинска киселина у дуњи спречава појаву проширених вена.

– Због високог садржаја гвожђа, ово воће повећава хемоглобин.

За трудноћу без стреса

Различити антиоксиданси садржани у дуњи помажу у ублажавању стреса и одржавању мирног стања нервног система. Штавише, уз редовну конзумацију дуње, ваше тијело ће производити хормоне који ће вам помоћи да се осјећате енергичније.

Дуња као идеалан савезник у мршављењу

Плодови дуње имају мало калорија, али пуно влакана. А такође, практично не садржи засићене масне киселине, натријум и лош холестерол. Сва ова својства чине ово древно воће одличним помоћником у мршављењу и цјелокупном здрављу.

Побољшањем здравља вашег дигестивног система помоћу влакана која се налазе у дуњи, без проблема ћете се ријешити вишка килограма.

Мање килограма, али и мање лошег холестерола

Редовно конзумирање дуње помаже у снижавању нивоа ЛДЛ (лошег холестерола) у крви, а истовремено одржава здравље срца. То је везано за антиоксидансе који помажу тијелу да смањи оксидацију масти и количину масних киселина које се налазе у крвним судовима.

Карцином и љековита својства дуње

Антиоксидативна својства дуње помажу тијелу да се бори против слободних радикала и да уништи малигне ћелије карцинома. Слободни радикали су опасни нуспоризводи ћелијског метаболизма који могу довести до мутације или смрти здравих ћелија у телу.

У пулпи плода дуње постоје једињења позната као танини, односно катехин и епикатехин. Они штите слузницу од рака везујући се за токсине и хемикалије које изазивају рак у дебелом цријеву.

Џем од дуње гарантује повратак у дјетињство

Дуња у сировом облику се ријетко једе, због свог киселкастог укуса. У неким европским земљама, попут Шпаније, дуња се додаје тјестенинама и служи као прилог уз додатак сира. У Мароку се ово воће додаје у супе са месом, или се суши на сунцу.

Сложићете се да се овакав начин конзумирања дуње не уклапа у нашу традицију. Већину људи дуња асоцира или на слатко или на џем који им је бака правила у дјетињству.

Укус џема од дуње намазаног на кришку домаћег хљеба је нешто што би многе вратило у најљепше и најбезбрижније животно доба. И, гле чуда, ријеч мармелада потиче од португласког назива за дуњу (мармело).

Коментари 0
Повезане вијести
Жалфија брине о нашем здрављу Жалфија брине о нашем здрављу
Тратинчица – мали цвијет величанствене љековитости Тратинчица – мали цвијет величанствене љековитости
Зашто треба да пијемо чај од маслачка? Зашто треба да пијемо чај од маслачка?
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    4h 29m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    22h 34m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    18h 43m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    22h 22m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    16h 50m
    0