Душан Шеховац: Преднегирање* ратних злочина над Србима Сребренице и Сарајева

30.07.2021. 10:13
1
ИЗВОР: Глас Српске

Преднегирање* је удружени злочиначки подухват којим су међународна заједница и Бошњаци створили и одржавају наратив да су Бошњаци једине жртве грађанског Одбрамбено-отаџбинског рата у БиХ 1992-1995. године, а да су Срби ратни злочинци!

Хоће ли правоснажно пресуђене године робије за ратне злочине Србима и Бошњацима у Сарајеву и Сребреници имати утицаја на то колико ће година робије добити Срби и Бошњаци за негирање тих почињених ратних злочина?

Да ли ће неки Бошњаци бити оптужени за негирање ратних злочин или је то ексклузивно право Срба?

Дугогодишње перманентно изношење лажи о Србима, дискриминација и двоструки аршини на међународним и домаћим судовима и одлука високог представника Валентина Инцка о забрани негирања геноцида су наставак вишедеценијске демонизације и сатанизације Срба.

Најочитији показатељ дискриминације и двоструких аршина на судовима су подаци о годинама робије које су за ратне злочине добили Срби и Бошњаци.

За злочине над Бошњацима Сарајева и Сребренице Срби су добили више од 1.000 година робије и осам доживотних робија. За злочине над Србима Сарајева и Сребренице Бошњаци су добили око 25 година робије.

Да би се ефектно и ефективно указало и доказала неправедност судских одлука и двоструких аршина, треба анализирати пресуде за исто кривично дјело и надам се да ће то бити видљиво из сљедеће анализе која се бави правоснажним пресудама за злочине против човјечности на Суду БиХ.

Када су у питању пресуде за ово кривично дјело (злочин против човјечности) Суд БиХ је донио правоснажне пресуде против 134 лица, од чега је 93 лица осудио на казне затвора у трајању од 1.396 година, а 41 лице је ослобођено одговорности. Изречена казна за ово кривично дјело представља 60 одсто укупних казни од стране Суда БиХ. До сада су правоснажно осуђена 83 Србина на казне затвора у трајању од 1.268 година, те девет Хрвата на 122 године и један Бошњак (припадник ХВО-а) на шест година. За 39 лица српске и два лица хрватске националности донесена је ослобађајућа пресуда.

У просјеку: Срби су добили 15,3 године казне затвора, Хрвати 13,5 година, а Бошњаци шест година.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко донио је одлуку, која се односи на допуне Кривичног закона БиХ (те одредбе су у међувремену постале правоснажне) којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и свих других процесуираних и правоснажно пресуђених ратних злочина из грађанског рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Високи представник Валентин Инцко, прије наметања закона требало је, у име правде и истине за све народе, између осталог у својих четрнаест високопреплаћених година радити, захтијевати и лобирати код свих међународних и домаћих субјеката који се баве истином и правдом да се успостави равнотежа истине и правде у БиХ (посебно наглашавам да не инсистирам и не желим изједначити злочина Бошњака и Срба), у складу са количином и врстом ратних злочина који су почињени над Бошњацима и Србима, у и о око Сребренице и Сарајева.

Преовладавајућа истина, медијска слика, наратив о грађанском рату у БиХ, већином је заснована на лажима и аргументована само судским истинама. Истина, слика која је занемарила, заборавила историјске истине, окаменила је, бетонирала у свјетском јавном мњењу само једну страну истине, једну страну рата у којој су Бошњаци жртве, а Срби злочинци.

Сваког дана нуде нам се нумерички подаци о томе колико година су добили Срби који су оптужени и правоснажно осуђени за ратне злочине над Бошњацима у Сребреници и Сарајеву. Мало или готово нико не говори о оптуженим и правоснажно осуђеним Бошњацима за ратне злочине у Сребреници и Сарајеву. Зашто? Има ли ратних злочина над Србима у Сребреници и Сарајеву? Има ли оптужених и осуђених Бошњака за ратне злочине који су почињени у Сребреници и Сарајеву?

Нудим овом приликом читаоцима неке од званичних података (2020. година) које ће вам помоћи да одговорите на нека од питања које сам горе поставио и која ће потврдити тезе овог мог текста.

Међународни суд за ратне злочине почињене на подручју бивше Југославије осудио је и за злочине над становништвом Сарајева:

Три команданта Војске Републике Српске на 29 година затвора и двије казне доживотног затвора;

Три политичара/функционера на 31 годину затвора и једну казну доживотног затвора;

Драгомира Милошевића, генерала, команданта Сарајевско-романијског корпуса у склопу Војске Републике Српске (ВРС), Међународни суд за ратне злочине почињене на подручју бивше Југославије правоснажном пресудом је 2006. године осудио је на 29 година затвора за кршење закона и обичаја ратовања и злочине против човјечности током опсаде Сарајева.

Станислава Галића, генерала, команданта Сарајевско-романијског корпуса у склопу Војске Републике Српске (ВРС), Међународни суд за ратне злочине почињене на подручју бивше Југославије правоснажном пресудом је 2006. године осудио на казну доживотног затвора, чиме је постао прво лице које је добило тако тешку казну на том трибуналу.

Момчила Крајишника, бившег предсједника Народне скупштине Републике Српске, пред истим судом осуђен је на 20 година затвора за ратне злочине, укључујући и Сарајево.

Биљану Плавшић, бившу предсједницу Републике Српске, исти суд осудио је на 11 година затвора због ратних злочина, злочина против човјечности и тешког кршење обичаја и правила рата, гдје је укључено и Сарајево.

Радован Караџић, бивши предсједник Републике Српске, осуђен је на доживотну казну затвора, између осталог и за вишегодишње тероризирање Сарајева.

Ратко Младић, генерал, командант Војске Републике Српске, осуђен је на казну доживотног затвора, између осталог, и за троипогодишњи терор над Сарајевом.

Када је Суд БиХ у питању, а у вези са злочинима на подручју града Сарајева, подаци су сљедећи:

Срби - оптужено 20, осуђено 10 (на 142 године), ослобођено пет, у току суђења за два лица, пренесених суђења на ентитетско правосуђе три;

Бошњаци - оптужено 38, осуђено десет (на 24,5 година), ослобођен један, у току суђења за 27, умрла два лица, пренесених суђења на ентитетско правосуђе једно;

Хрвати - оптужено три, у току суђења за три лица.

На Кантоналном суду у Сарајеву стање је сљедеће:

Срби - оптужено 32, осуђено 19 (на 99 година и два мјесеца), ослобођено пет, у току седам суђења, умрло једно лице;

Бошњаци - оптужено шест, осуђено нула, ослобођен један, у току суђења за пет лица;

Хрвати - оптужен један, осуђен један (на годину и два мјесеца).

Да резимирам и нагласим податке о осуђеним Србима и Бошњацима за ратне злочине почињене у и око Сарајева:

Срби осуђени на 241 годину и 2 мјесеца;

Бошњаци осуђени на 24,5 година;

Више од 700 година затвора пресуђено је оптуженим и правоснажно осуђеним Србима (47) за геноцид и друге злочине у Сребреници на међународним судовима те судовима у БиХ, Хрватској и Србији, јер су били налогодавци и извршиоци почињених злочина.

Судови су изрекли пет казни доживотног затвора.

Највећи број пресуда за Сребреницу изрекао је Суд БиХ, осудивши укупно 25 особа, у Хагу је осуђено 14 бивших припадника војске и полиције Републике Српске, док је правосуђе Србије осудило пет особа за злочине у Сребреници, а у Хрватској осуђена су двојица бивших припадника “Шкорпиона”.

За злочине над Србима у регији Сребреница нико није правоснажно осуђен.

Оваквим понашањем медијском сатанизацијом и демонизацијом Срба, коришћењем двоструких аршина и дискриминацијом на подручјима истине и правде, а посебно људских права и слобода свијет, међународна заједница и држава Босна и Херцеговина (њене судске институције), а посебно високи представник Валентин Инцко нанијели су и наносе велику штету Србима, јер их претварају у грађане другог реда, одузимајући им гарантована људска права и слободе.

 

Аутор: Душан Шеховац, предсједник Удружења Истина и правда

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Српско становиште 28.12.2022. 23:07
    Одличан текст, иако је оно "геноцид" могло и под наводнике, док је "teroriziranje" хрватска ријеч. На српском језику се каже: терорисање.
    Надам се да ће г. Шеховац, ако досад није издати једну генералну енциклопедију ратних злочина над Србима на просториме бивше СР БиХ. Која ће наравно укључивати и регион Сарајево и Сребреница.
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 4m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 12m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 25m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    3h 55m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 13m
    0