Dušan Šehovac: Prednegiranje* ratnih zločina nad Srbima Srebrenice i Sarajeva

30.07.2021. 10:13
1
IZVOR: Glas Srpske

Prednegiranje* je udruženi zločinački poduhvat kojim su međunarodna zajednica i Bošnjaci stvorili i održavaju narativ da su Bošnjaci jedine žrtve građanskog Odbrambeno-otadžbinskog rata u BiH 1992-1995. godine, a da su Srbi ratni zločinci!

Hoće li pravosnažno presuđene godine robije za ratne zločine Srbima i Bošnjacima u Sarajevu i Srebrenici imati uticaja na to koliko će godina robije dobiti Srbi i Bošnjaci za negiranje tih počinjenih ratnih zločina?

Da li će neki Bošnjaci biti optuženi za negiranje ratnih zločin ili je to ekskluzivno pravo Srba?

Dugogodišnje permanentno iznošenje laži o Srbima, diskriminacija i dvostruki aršini na međunarodnim i domaćim sudovima i odluka visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida su nastavak višedecenijske demonizacije i satanizacije Srba.

Najočitiji pokazatelj diskriminacije i dvostrukih aršina na sudovima su podaci o godinama robije koje su za ratne zločine dobili Srbi i Bošnjaci.

Za zločine nad Bošnjacima Sarajeva i Srebrenice Srbi su dobili više od 1.000 godina robije i osam doživotnih robija. Za zločine nad Srbima Sarajeva i Srebrenice Bošnjaci su dobili oko 25 godina robije.

Da bi se efektno i efektivno ukazalo i dokazala nepravednost sudskih odluka i dvostrukih aršina, treba analizirati presude za isto krivično djelo i nadam se da će to biti vidljivo iz sljedeće analize koja se bavi pravosnažnim presudama za zločine protiv čovječnosti na Sudu BiH.

Kada su u pitanju presude za ovo krivično djelo (zločin protiv čovječnosti) Sud BiH je donio pravosnažne presude protiv 134 lica, od čega je 93 lica osudio na kazne zatvora u trajanju od 1.396 godina, a 41 lice je oslobođeno odgovornosti. Izrečena kazna za ovo krivično djelo predstavlja 60 odsto ukupnih kazni od strane Suda BiH. Do sada su pravosnažno osuđena 83 Srbina na kazne zatvora u trajanju od 1.268 godina, te devet Hrvata na 122 godine i jedan Bošnjak (pripadnik HVO-a) na šest godina. Za 39 lica srpske i dva lica hrvatske nacionalnosti donesena je oslobađajuća presuda.

U prosjeku: Srbi su dobili 15,3 godine kazne zatvora, Hrvati 13,5 godina, a Bošnjaci šest godina.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko donio je odluku, koja se odnosi na dopune Krivičnog zakona BiH (te odredbe su u međuvremenu postale pravosnažne) kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i svih drugih procesuiranih i pravosnažno presuđenih ratnih zločina iz građanskog rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Visoki predstavnik Valentin Incko, prije nametanja zakona trebalo je, u ime pravde i istine za sve narode, između ostalog u svojih četrnaest visokopreplaćenih godina raditi, zahtijevati i lobirati kod svih međunarodnih i domaćih subjekata koji se bave istinom i pravdom da se uspostavi ravnoteža istine i pravde u BiH (posebno naglašavam da ne insistiram i ne želim izjednačiti zločina Bošnjaka i Srba), u skladu sa količinom i vrstom ratnih zločina koji su počinjeni nad Bošnjacima i Srbima, u i o oko Srebrenice i Sarajeva.

Preovladavajuća istina, medijska slika, narativ o građanskom ratu u BiH, većinom je zasnovana na lažima i argumentovana samo sudskim istinama. Istina, slika koja je zanemarila, zaboravila istorijske istine, okamenila je, betonirala u svjetskom javnom mnjenju samo jednu stranu istine, jednu stranu rata u kojoj su Bošnjaci žrtve, a Srbi zločinci.

Svakog dana nude nam se numerički podaci o tome koliko godina su dobili Srbi koji su optuženi i pravosnažno osuđeni za ratne zločine nad Bošnjacima u Srebrenici i Sarajevu. Malo ili gotovo niko ne govori o optuženim i pravosnažno osuđenim Bošnjacima za ratne zločine u Srebrenici i Sarajevu. Zašto? Ima li ratnih zločina nad Srbima u Srebrenici i Sarajevu? Ima li optuženih i osuđenih Bošnjaka za ratne zločine koji su počinjeni u Srebrenici i Sarajevu?

Nudim ovom prilikom čitaocima neke od zvaničnih podataka (2020. godina) koje će vam pomoći da odgovorite na neka od pitanja koje sam gore postavio i koja će potvrditi teze ovog mog teksta.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je i za zločine nad stanovništvom Sarajeva:

Tri komandanta Vojske Republike Srpske na 29 godina zatvora i dvije kazne doživotnog zatvora;

Tri političara/funkcionera na 31 godinu zatvora i jednu kaznu doživotnog zatvora;

Dragomira Miloševića, generala, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa u sklopu Vojske Republike Srpske (VRS), Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije pravosnažnom presudom je 2006. godine osudio je na 29 godina zatvora za kršenje zakona i običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti tokom opsade Sarajeva.

Stanislava Galića, generala, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa u sklopu Vojske Republike Srpske (VRS), Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije pravosnažnom presudom je 2006. godine osudio na kaznu doživotnog zatvora, čime je postao prvo lice koje je dobilo tako tešku kaznu na tom tribunalu.

Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, pred istim sudom osuđen je na 20 godina zatvora za ratne zločine, uključujući i Sarajevo.

Biljanu Plavšić, bivšu predsjednicu Republike Srpske, isti sud osudio je na 11 godina zatvora zbog ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i teškog kršenje običaja i pravila rata, gdje je uključeno i Sarajevo.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i za višegodišnje teroriziranje Sarajeva.

Ratko Mladić, general, komandant Vojske Republike Srpske, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora, između ostalog, i za troipogodišnji teror nad Sarajevom.

Kada je Sud BiH u pitanju, a u vezi sa zločinima na području grada Sarajeva, podaci su sljedeći:

Srbi - optuženo 20, osuđeno 10 (na 142 godine), oslobođeno pet, u toku suđenja za dva lica, prenesenih suđenja na entitetsko pravosuđe tri;

Bošnjaci - optuženo 38, osuđeno deset (na 24,5 godina), oslobođen jedan, u toku suđenja za 27, umrla dva lica, prenesenih suđenja na entitetsko pravosuđe jedno;

Hrvati - optuženo tri, u toku suđenja za tri lica.

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu stanje je sljedeće:

Srbi - optuženo 32, osuđeno 19 (na 99 godina i dva mjeseca), oslobođeno pet, u toku sedam suđenja, umrlo jedno lice;

Bošnjaci - optuženo šest, osuđeno nula, oslobođen jedan, u toku suđenja za pet lica;

Hrvati - optužen jedan, osuđen jedan (na godinu i dva mjeseca).

Da rezimiram i naglasim podatke o osuđenim Srbima i Bošnjacima za ratne zločine počinjene u i oko Sarajeva:

Srbi osuđeni na 241 godinu i 2 mjeseca;

Bošnjaci osuđeni na 24,5 godina;

Više od 700 godina zatvora presuđeno je optuženim i pravosnažno osuđenim Srbima (47) za genocid i druge zločine u Srebrenici na međunarodnim sudovima te sudovima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, jer su bili nalogodavci i izvršioci počinjenih zločina.

Sudovi su izrekli pet kazni doživotnog zatvora.

Najveći broj presuda za Srebrenicu izrekao je Sud BiH, osudivši ukupno 25 osoba, u Hagu je osuđeno 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske, dok je pravosuđe Srbije osudilo pet osoba za zločine u Srebrenici, a u Hrvatskoj osuđena su dvojica bivših pripadnika “Škorpiona”.

Za zločine nad Srbima u regiji Srebrenica niko nije pravosnažno osuđen.

Ovakvim ponašanjem medijskom satanizacijom i demonizacijom Srba, korišćenjem dvostrukih aršina i diskriminacijom na područjima istine i pravde, a posebno ljudskih prava i sloboda svijet, međunarodna zajednica i država Bosna i Hercegovina (njene sudske institucije), a posebno visoki predstavnik Valentin Incko nanijeli su i nanose veliku štetu Srbima, jer ih pretvaraju u građane drugog reda, oduzimajući im garantovana ljudska prava i slobode.

 

Autor: Dušan Šehovac, predsjednik Udruženja Istina i pravda

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Srpsko stanovište 28.12.2022. 23:07
    Odličan tekst, iako je ono "genocid" moglo i pod navodnike, dok je "teroriziranje" hrvatska riječ. Na srpskom jeziku se kaže: terorisanje.
    Nadam se da će g. Šehovac, ako dosad nije izdati jednu generalnu enciklopediju ratnih zločina nad Srbima na prostorime bivše SR BiH. Koja će naravno uključivati i region Sarajevo i Srebrenica.
Povezane vijesti
Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima
Zatražene hitne akcije međunarodne zajednice radi zaštite Srba Zatražene hitne akcije međunarodne zajednice radi zaštite Srba
Više srpskih grobova nego Srba u Prištini Više srpskih grobova nego Srba u Prištini
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    4h 2m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    16h 59m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    15h 21m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    17h 35m
    3
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    22h 32m
    0