Душан Шеховац: Саша Магазиновић и други некомпетентни Срби између народа и грађана

24.08.2022. 16:46
2
ИЗВОР: frontal.ba

Само у ФБиХ су Срби грађани другог реда, а остали су народ!

Поштовани Саша Магазиновићу лијепа је и заводљива изјава Богића Богићевића: "Ја јесам Србин, али не по професији. Никада нисам представљао само један народ. Немам овлаштења нити сам компетентан да говорим у име једног народа. Зато и јесам овдје гдје јесам”, која је по теби “лекција многима, а мени водиља”.

Немој заборавити да је он човјек из других времена, других друштвених односа и другог друштвеног система. Данас живимо у потпуно другачијем друштву и политичком систему који треба нова друштвена понашања која су заснована на изјавама које су у складу са потребама народа и грађана БиХ.

Саша знаш ли ти, зна ли неко од вас који ово читате, зашто у ФБиХ само неки Срби, чија персонификација си ти, приказују се да представљају, заступају и говоре да представљају све народе?

Зашто нема Бошњака и Хрвата који представљају све народе? Зашто се у ФБиХ никад не изабере довољно Српских Срба и Универзалних Срба у разне законодавне и извршне органе?

Чини ми се, увјерен сам послије свега кад то имам у виду, а и ваша дјела у законодавној или извршној власти, да Ви који се представљате као Унивезални Срби, Срби за сва времена и све системе, не радите ништа добро ни за народе, а ни за грађане БиХ, јер нисте довољно свијесни чињенице да живите и радите у БиХ чији политички систем је комбинација у којима данас више права имају народи а мање грађани.

БиХ као друштво и као политички систем на путу приближавања већини савремених друштава и политичких система који се темеље на већинским грађанским принципима, треба политичаре из реда свих народа који  својим дјеловањем, својим резултатима  осигуравају и гарантују прво пуна права свих народа, али у исто вријеме се залажу и за грађанска права.

Наравно, нисам од оних који заговарају да се садашње стање, стање у коме су наглашенија, битнија колективна права народа не мијења у корист појединца, грађанина.

Наглашавам, сваки грађанин БиХ, државе која се састоји од два ентитета и три конститутивна народа у исто вријеме и припадник неког народа и грађанин, заинтерсован за остваривање и једних и других права.

Ви и Вама слични радите, утичете на друштвене и политичке процесе,  а при том занемарујете друштвене и историјске процесе и законе. Мислите да радите исправне ствари, залажући се за грађанске принципе а сами знате да још нису иживљени принципи права народа, који су основа и претпоставка за грађанско друштво.

И зато се слажем са ставовима Милана Тегелтије, за мене је он тренутно савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, то му је сада посао и функција, а за Вас он је смијењени предсједник ВСТВ-а. Разумијем ја Вас зашто га тако именујете, јер тиме желите дискредитовати његов лик и дјело, који мисли да ви говорите једно а радите друго, наношећи штету и народима а и грађанима.

“Не можете градити БиХ са Србима желећи да су Срби у БиХ као Миро Лазовић, Дивјак, Магазиновић или некакав Миоковић. Они су само СА декор, а не политички фактор, нису дио српског политичког народа у БиХ и с тим народом немају ништа заједничко, сем поријекла на које нису могли да утичу”.

Аутор: Душан Шеховац, предсједник удружења "Истина и правда" Источно Сарајево

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Realista 19.09.2022. 14:33
    Ko iseli sarajevske Srbe,Alija ili Krajišnik?
  • Generic placeholder image
    Krle 24.08.2022. 18:55
    Svaka izgovorena-napisana riječ mu je na mjestu, što bi se reklo "svaka mu je ka Njegoševa". Prava i puna istina o položaju Srba u Federaciji BiH, kojih prema podacima statistike jedva ima oko 2%, sa tendencijom daljeg smanjivanja zbog "rahatluka u kojem uživaju" pod dominacijom Bošnjaka.
Повезане вијести
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 22m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    17h 55m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    17h 36m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    22h 47m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    22h 1m
    0