Dušan Šehovac: Saša Magazinović i drugi nekompetentni Srbi između naroda i građana

24.08.2022. 16:46
2
IZVOR: frontal.ba

Samo u FBiH su Srbi građani drugog reda, a ostali su narod!

Poštovani Saša Magazinoviću lijepa je i zavodljiva izjava Bogića Bogićevića: "Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji. Nikada nisam predstavljao samo jedan narod. Nemam ovlaštenja niti sam kompetentan da govorim u ime jednog naroda. Zato i jesam ovdje gdje jesam”, koja je po tebi “lekcija mnogima, a meni vodilja”.

Nemoj zaboraviti da je on čovjek iz drugih vremena, drugih društvenih odnosa i drugog društvenog sistema. Danas živimo u potpuno drugačijem društvu i političkom sistemu koji treba nova društvena ponašanja koja su zasnovana na izjavama koje su u skladu sa potrebama naroda i građana BiH.

Saša znaš li ti, zna li neko od vas koji ovo čitate, zašto u FBiH samo neki Srbi, čija personifikacija si ti, prikazuju se da predstavljaju, zastupaju i govore da predstavljaju sve narode?

Zašto nema Bošnjaka i Hrvata koji predstavljaju sve narode? Zašto se u FBiH nikad ne izabere dovoljno Srpskih Srba i Univerzalnih Srba u razne zakonodavne i izvršne organe?

Čini mi se, uvjeren sam poslije svega kad to imam u vidu, a i vaša djela u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti, da Vi koji se predstavljate kao Univezalni Srbi, Srbi za sva vremena i sve sisteme, ne radite ništa dobro ni za narode, a ni za građane BiH, jer niste dovoljno svijesni činjenice da živite i radite u BiH čiji politički sistem je kombinacija u kojima danas više prava imaju narodi a manje građani.

BiH kao društvo i kao politički sistem na putu približavanja većini savremenih društava i političkih sistema koji se temelje na većinskim građanskim principima, treba političare iz reda svih naroda koji  svojim djelovanjem, svojim rezultatima  osiguravaju i garantuju prvo puna prava svih naroda, ali u isto vrijeme se zalažu i za građanska prava.

Naravno, nisam od onih koji zagovaraju da se sadašnje stanje, stanje u kome su naglašenija, bitnija kolektivna prava naroda ne mijenja u korist pojedinca, građanina.

Naglašavam, svaki građanin BiH, države koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda u isto vrijeme i pripadnik nekog naroda i građanin, zaintersovan za ostvarivanje i jednih i drugih prava.

Vi i Vama slični radite, utičete na društvene i političke procese,  a pri tom zanemarujete društvene i istorijske procese i zakone. Mislite da radite ispravne stvari, zalažući se za građanske principe a sami znate da još nisu iživljeni principi prava naroda, koji su osnova i pretpostavka za građansko društvo.

I zato se slažem sa stavovima Milana Tegeltije, za mene je on trenutno savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, to mu je sada posao i funkcija, a za Vas on je smijenjeni predsjednik VSTV-a. Razumijem ja Vas zašto ga tako imenujete, jer time želite diskreditovati njegov lik i djelo, koji misli da vi govorite jedno a radite drugo, nanošeći štetu i narodima a i građanima.

“Ne možete graditi BiH sa Srbima želeći da su Srbi u BiH kao Miro Lazović, Divjak, Magazinović ili nekakav Mioković. Oni su samo SA dekor, a ne politički faktor, nisu dio srpskog političkog naroda u BiH i s tim narodom nemaju ništa zajedničko, sem porijekla na koje nisu mogli da utiču”.

Autor: Dušan Šehovac, predsjednik udruženja "Istina i pravda" Istočno Sarajevo

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Realista 19.09.2022. 14:33
    Ko iseli sarajevske Srbe,Alija ili Krajišnik?
  • Generic placeholder image
    Krle 24.08.2022. 18:55
    Svaka izgovorena-napisana riječ mu je na mjestu, što bi se reklo "svaka mu je ka Njegoševa". Prava i puna istina o položaju Srba u Federaciji BiH, kojih prema podacima statistike jedva ima oko 2%, sa tendencijom daljeg smanjivanja zbog "rahatluka u kojem uživaju" pod dominacijom Bošnjaka.
Povezane vijesti
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
Zemljotres u BiH! Zemljotres u BiH!
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    18h 59m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 43m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    12h 28m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    9h 27m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    9h 33m
    0