Душану Перићу, Николи Орашанину и Марку Милидраговићу треће мјесто на такмичењу „Иновативним идејама за квалитетнији живот“

29.04.2023. 11:07
0
ИЗВОР: katera.news

Душан Перић, Никола Орашанин и Марко Милидраговић, ученици Средње школе „28. јуни“ из Источног Новог Сарајева, под менторством професорице Данијеле Мандић, освојили су треће мјесто на наградном такмичењу „Иновативним идејама за квалитетнији живот“.

Они су, уз побједнички и другопласирани тим, представили своје резултате јуче након званичне додјеле награда током догађаја „Наука са младима и за младе“ организованог од стране Универзитета у Бањој Луци.

Церемонији су присуствовали директор ЈУ Средња школа „28. јуни“ Источно Ново Сарајево, професор Никола Бјелица, те награђени ученици Никола Орашанин и Душан Перић.

Наградно такмичење је организовао Универзитет у Бањој Луци у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација у БиХ (УНДП БиХ), кроз пројекат WBC-RRI.NET и уз подршку Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске уз сагласност Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Ученици Средње школе „28. јуни“ су за освојено треће мјесто добили и вриједне награде. Осим слушалица, које је обезбиједио Универзитет у Бањој Луци, те додатних едукација понуђених од стране УНДП БиХ, Средња школа „28. јуни“ ће, захваљујући компанији PAGE d.o.o., из Источног Сарајева, добити опремање кабинета рачунарском опремом чиме ће ученици ове школе добити могућност за кориштење савремене опреме у свакодневном раду и учењу у школи.  

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Поред наших суграђана, на наградном такмичењу учествовали су и средњошколски тимови из других мјеста Републике Српске те је прво мјесто освојио тим из ЈУ Саобраћајна и електро школа из Добоја, а друго мјесто тим ЈУ Грађевинска школа из Бање Луке. Осим презентација иновативних идеја и рјешења уз употребу СТЕМ метода и принципа одговорних истраживања и иновација ученика средњих школа из Републике Српске, своја рјешења и идеје представили су и ученици и студенти из Србије, Црне Горе, Албаније и Сјеверне Македоније.

Слика

Догађај је организован кроз WBC-RRI.NET пројекат финансиран од стране Оквирног програма Европске уније за истраживање и иновације Хоризонт 2020, који има за циљ да подстакне примјену принципа одговорних истраживања и иновација (РРИ) на територијалном нивоу на Западном Балкану. Кроз пројектне активности гради се капацитет и развој иновативних начина повезивања науке са друштвом, узимајући у обзир принципе одговорних истраживања, а то су: родна равноправност и етика, научно образовање и укључивање јавности и отворена наука/отворени приступ.

Коментари 0
Повезане вијести
Повјерење, брижност и љубав за добробит дјетета – порука послата са предавања у СШ „28. јуни“ (ФОТО) Повјерење, брижност и љубав за добробит дјетета – порука послата са предавања у СШ „28. ју...
Савјет родитеља Средње школе "28. јуни" у сриједу обиљежава Међународни дан породице Савјет родитеља Средње школе "28. јуни" у сриједу обиљежава Међународни дан породице
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    12h 8m
    8
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    10h 10m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    9h 3m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    9h 8m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    8h 11m
    1