Душко Бошковић: Црква Светог Анте у Сарајеву

05.08.2020. 17:17
2
ИЗВОР: Катера

Многи су згрожени Ердуановом одлуком да православну цркву претвори у џамију па се намеће логично размишљање зашто се онда овај процес негдје друго не би обавио у супротном смјеру, да рецимо џамије претвара у цркве.

За сада се нико не бави феноменом претварања цркве у цркву, што је такође интересантна појава испод нашег поднебља. У Сарајеву постоји Црква Светог Анте, кажу да је саграђена 1882. године, и у то вријеме је била једина римокатоличка богомоља. У њој је столовао сарајевски надбискуп Јосип Штадлер, очигледног германског поријекла. Значи све цркве у Сарајеву, па и много шире, су до тада биле српске. У Сарајево је, дакле,  римокатоличанство дошло крајем 19. вијека.

Ако погледамо слиједеће три слике римокатоличких богомоља у Сарајеву, споменуту цркву, катедралу и цркву на Малти, те обратимо пажњу на њихову орјентацију у смисли страна свијета, видимо да је Црква Св. Анте окренута у правцу исток-запад, а остале двије сјевер-југ.

Да можда прва црква није била првобитно српска црква, коју је неки ердуановски тип из 19. вијека преправио на римокатоличку?