Два малољетника ухапшена због десничарског тероризма

10.11.2023. 19:35
0
ИЗВОР: srna.rs

Полиција у Хрватској ухапсила је два малољетника у међународној акцији против десничарског тероризма.

Директорат полиције наводи да није могуће износити више информација о осумњиченима с обзиром да је ријеч о малољетницима.Из Директората је саопштено да је у међународној операцији, коју су на подручју Белгије, Хрватске, Њемачке, Литваније и Италије подржали Европол и Евроџаст ухапшено пет осумњичених, а њих још седам је испитано у различитим земљама.

Наводи се да су Евроџаст и Европол подржали надлежна тијела у Белгији, Хрватској, Њемачкој, Литванији, Румунији и Италији у међународној операцији против десничарског тероризмаЗа вријеме заједничког дана акције, ухапшено је петоро осумњичених и још седам других испитано је у различитим земљама.-Осумњичени наводно припадају десничарској организацији која за терористичке активности користи онлајн платформу, међу осталим и за ширење насилне екстремистичке пропаганде, активно врбовање нових чланова и размјену приручника о оружју из три де штампача. Вјерује се да су неки чланови организације написали свој властити манифест и да имају приступ оружју - додаје полиција.

Упркос чињеници да су неки од осумњиченика прилично млади, показатељи су упућивали на повећан ризик да ће неки од њих ускоро кренути у акцију.

-Случај је отворио Евроџаст у јулу на захтјев белгијских тијела. Агенција је била домаћин два координациона састанка у циљу олакшавања правосудне сарадње између тијела земаља укључених у истрагу. Евроџаст је подржао организацију координационог центра на дан акције, 9. новембра, како би омогућио координацију активности у стварном времену - додаје се у саопштењу.

Наводи се и да Европолов Европски центар за борбу против тероризма (/ЕЦТЦ/ пружа своју подршку још од јула те је окупио укључене истражиоце из цијеле Европе како би се утврдила заједничка стратегија и припремио посљедњи дан акције. Интензивно су се размјењивале инФормације уз помоћ Еуропола - у оквиру ове истраге размијењено је више од 350 СИЕНА порука.

У истрази су учествовали белгијски кабинет савезног државног тужиоца, истражни судија Првостепеног суда у Антверпену, Савезна правосудна полиција Антверпена; хрватско Жупанијско државно тужилаштво у Загребу, Служба за борбу против тероризма Директората полиције; италијанско тужилаштво при Суду за малољетнике Пијемонта и Долине Аоста, те Биро јавног тужиоца а Суда за малољетнике у Салерну.

Из Литваније је у акцији учествовало Одјељење за истраживање организованог криминала и корупције Уреда главног државног тужиоца, Биро криминалистичке полиције, из Холандије Биро националног јавног тужиоца у Ротердаму, национална полиција као и румунска полиција.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен бизнисмен и још пет лица Ухапшен бизнисмен и још пет лица
Познат идентитет ухапшених за помагање сарајевском убици (ВИДЕО) Познат идентитет ухапшених за помагање сарајевском убици (ВИДЕО)
Ухапшена лица из Источне Илиџе због лажних дојава о намјештеним спортским мечевима Ухапшена лица из Источне Илиџе због лажних дојава о намјештеним спортским мечевима
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    18h 16m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    19h 27m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    20h 53m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    20h 58m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    20h 26m
    0