Двокружни партијски систем у БиХ би стао у крај уцјенама "малих" политичких партија

02.11.2021. 21:31
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Једно од кључних питања у БиХ јесте измјена Изборног закона. Неки рјешење виде у увођењу двокружног изборног система.

Политиколог и потпредсједник новооснованог покрета Демократски центар, Дарко Кузмановић, сматра да би увођење двокружног изборног система у избору за предсједника Републике Српске, члана Предсједништва БиХ, као и за начелнике општина и градоначелнике, уз ограничавање броја мандата предсједника Републике Српске и чланова Предсједништва на максимално два, било једна од најбитнијих ставки које би требале да буду уврштене у нови Изборни закон БиХ.

– Бенефити оваквог изборног система би били несразмјерно велики у односу на нешто веће финансијске издатке који би били занемариви у односу на количину новца који, напримјер, у БиХ прогута корупција. Ако бисмо у избору за инокосне државне и локалне функције имали два изборна круга, први круг би био квалификација за велико финале у којем би учествовала два најбоља кандидата која у првом кругу збирно освоје највише гласова. Тиме би се креирала референдумска атмосфера у којој би побједник, као и до сада, носио све, али на много праведнији начин – каже Кузмановић за Српскаинфо.

Додаје да би двокружни изборни систем потпуно стао у крај и партијским сујетама унутар политичких блокова, јер би свака партија могла да кандидује свог кандидата, а теоретски и практично, могли бисмо имати и два кандидата испред једне политичке партије.

– То би смањило и уцјењивачке способности малих политичких партија, али и сасвим сигурно лансирало и нова лица на нашу политичку сцену, коју углавном чине политичари са (више)деценијским политичким стажом – јасан је Кузмановић.

Нове личности би довеле до тога, додаје он, да и апстиненти за себе пронађу интересантне кандидате што би аутоматски утицало на повећање излазности.

– Такође, двокружни изборни систем би заувијек стао у крај манипулацијама у смислу убацивања кандидата којима је примарни циљ одвлачење гласова конкуренцији. “Тројански коњи” по неписаном правилу након избора буду богато награђени за добро одрађен посао. То не би могло да се дешава уколико би систем био постављен двокружно, јер њихов број освојених, тј. одвучених гласова у првом кругу, не би утицао на коначне резултате избора. Нажалост, таквим ситуацијама смо имали прилику свједочити у неким ранијим изборним процесима што је нарочито погубно за мале локалне заједнице у којима и неколико десетина гласова може одлучити побједника – истакао је Кузмановић.

Наводи да се овом виду политичке корупције што прије треба стати у крај, а двокружни изборни систем је дефинитивно, сматра, најефикаснији начин да се то уради.

– Такође, то би допринијело и чешћој смјењивости власти тако да би појединци који заговарају лоше политике много теже опстајали на власти. Истина да би то нешто више коштало, али је исто тако и чињеница да бисмо добили много поштеније и коректније изборе, дакле, много више у односу на додатни новац који би било потребно утрошити. Не треба заборавити да двокружни изборни систем постоји у земљама попут Аустрије, Француске, Чешке, али и Србије, Бугарске и Хрватске, тако да би свакако требало слиједити ове свијетле примјере – истиче Кузмановић.

Слика

Члан Интерресорне радне групе за измјену Изборног закона, Бранислав Бореновић, сматра да би двокружни изборни систем био одлично рјешење.

– Сигурно да би ово било одлично рјешење. Дали би снажнији легитимитет изабраном, јер би морао да добије натполовичну већину гласова. Примјер Србије и Хрватске то најближе показују; два најбоља кандидата, ако нема преко 50% гласова у првом кругу, иду у други круг и тако добијају потпунију референдумску подршку за обављање инокосних позиција. Смањује се спекулативни простор за такозване кандидатуре са циљем одвлачења једног броја гласова кандидатима који заступају озбиљне политичке концепте – казао је Бореновић за Српскаинфо.

Коментари 0
Повезане вијести
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ
Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ! Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ!
Сви се богате, само Додик осиромашио Сви се богате, само Додик осиромашио
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 4m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 3m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 16m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 45m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 18m
    0