Двоструке функције и веће плате за директоре јавних установа

19.02.2022. 10:07
0
ИЗВОР: Катера

Transparency InternationalI) у БиХ објавио је истраживање о 1.700 јавних установа у БиХ који, поред осталог, садрже и информације о томе ко чини управљачка тијела, плате директора и чланова управе, и надзорног одбора.

Између осталог, занимљиво је видјети како у појединим установама широм Српске и ФБиХ чланове управних или надзорних одбора чине особе које су најчешће заступљене у локалним парламентима као одборници, директори јавних предузећа су и чланови надзорних или управних одбора у неким другим установама и слично.

Додуше, чланови поједних одбора те функције обављају волонтерски, односно не примају никакву накнаду за то, док у појединим одборима примају прилично високе цифре за то.

Интересантно је видјети да рецимо директори општинских установа имају веће плате од директора градских установа, као што је случај у двије установе на територији града Источно Сарајево.

Истраживање, које се односи на прошлу, 2021. годину, показало је да је више од половине директора јавних установа, упркос пандемији и економској кризи, повећало себи плате у односу на годину раније.

Та повећања присутна су и на територији града Источно Сарајево, а утврђено је да је више од 50 одсто јавних установа повећало број запослених у односу на годину раније.

Рецимо, Завод за запошљавање Републике Српске чије сједиште је на Палама, односно на територији града Источно Сарајево, у 2021. години имало је 329 запослених радника, а њихов буџет износио је 41.500.000,00 KM.

Слика


Здравство у врху

Највеће плате имају директори здравствених установа, а након њих међу најплаћенијима су руководиоци високошколских установа и фондова социјалне безбједности.

Примјера ради, директор УКЦ РС, Владо Ђајић, мјесечно прима 3.152 КМ, а директор Болнице "Србија" Небојша Шешлија има плату од 2.965 КМ.

Сукоб интереса

Иако у БиХ не постоји регистар јавних установа, објављивањем података о њиховом пословању и саставу чланова управе ТИ БиХ је идентификовао бројне руководиоце на двоструким функцијама, од којих су неки по важећим прописима у директном сукобу интереса.

– Руководиоци јавних установа често обнашају јавне функције у парламентима, имају позиције у јавним предузећима или удружењима које се финансирају из буџета. ТИ БиХ је на основу ових података и недавно објављеног регистра додијељених грантова удружењима и фондацијама идентификовао 74 лица која се истовремено налазе у руководству јавних установа и удружења која су примала буџетска средства – наводи се у истраживању ТИ БиХ.

Поред тога што руководиоци јавних установа обављају додатне функције у јавним предузећима и удружењима која се финансирају из буџета, идентификовано је још 247 изабраних или именованих функционера који су истовремено директори, чланови управног или надзорног одбора у овим јавним установама.

Више о извјештајима јавних установа у Републици Српској, али и на подручју града Источно Сарајево погледајте на линку овдје.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 43m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 27m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 12m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 11m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 17m
    0