Dvostruke funkcije i veće plate za direktore javnih ustanova

19.02.2022. 10:07
0
IZVOR: Katera

Transparency International (TI) u BiH objavio je istraživanje o 1.700 javnih ustanova u BiH koji, pored ostalog, sadrže i informacije o tome ko čini upravljačka tijela, plate direktora i članova uprave, i nadzornog odbora.

Između ostalog, zanimljivo je vidjeti kako u pojedinim ustanovama širom Srpske i FBiH članove upravnih ili nadzornih odbora čine osobe koje su najčešće zastupljene u lokalnim parlamentima kao odbornici, direktori javnih preduzeća su i članovi nadzornih ili upravnih odbora u nekim drugim ustanovama i slično.

Doduše, članovi pojednih odbora te funkcije obavljaju volonterski, odnosno ne primaju nikakvu naknadu za to, dok u pojedinim odborima primaju prilično visoke cifre za to.

Interesantno je vidjeti da recimo direktori opštinskih ustanova imaju veće plate od direktora gradskih ustanova, kao što je slučaj u dvije ustanove na teritoriji grada Istočno Sarajevo.

Istraživanje, koje se odnosi na prošlu, 2021. godinu, pokazalo je da je više od polovine direktora javnih ustanova, uprkos pandemiji i ekonomskoj krizi, povećalo sebi plate u odnosu na godinu ranije.

Ta povećanja prisutna su i na teritoriji grada Istočno Sarajevo, a utvrđeno je da je više od 50 odsto javnih ustanova povećalo broj zaposlenih u odnosu na godinu ranije.

Recimo, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske čije sjedište je na Palama, odnosno na teritoriji grada Istočno Sarajevo, u 2021. godini imalo je 329 zaposlenih radnika, a njihov budžet iznosio je 41.500.000,00 KM.

Slika


Zdravstvo u vrhu

Najveće plate imaju direktori zdravstvenih ustanova, a nakon njih među najplaćenijima su rukovodioci visokoškolskih ustanova i fondova socijalne bezbjednosti.

Primjera radi, direktor UKC RS, Vlado Đajić, mjesečno prima 3.152 KM, a direktor Bolnice "Srbija" Nebojša Šešlija ima platu od 2.965 KM.

Sukob interesa

Iako u BiH ne postoji registar javnih ustanova, objavljivanjem podataka o njihovom poslovanju i sastavu članova uprave TI BiH je identifikovao brojne rukovodioce na dvostrukim funkcijama, od kojih su neki po važećim propisima u direktnom sukobu interesa.

– Rukovodioci javnih ustanova često obnašaju javne funkcije u parlamentima, imaju pozicije u javnim preduzećima ili udruženjima koje se finansiraju iz budžeta. TI BiH je na osnovu ovih podataka i nedavno objavljenog registra dodijeljenih grantova udruženjima i fondacijama identifikovao 74 lica koja se istovremeno nalaze u rukovodstvu javnih ustanova i udruženja koja su primala budžetska sredstva – navodi se u istraživanju TI BiH.

Pored toga što rukovodioci javnih ustanova obavljaju dodatne funkcije u javnim preduzećima i udruženjima koja se finansiraju iz budžeta, identifikovano je još 247 izabranih ili imenovanih funkcionera koji su istovremeno direktori, članovi upravnog ili nadzornog odbora u ovim javnim ustanovama.

Više o izvještajima javnih ustanova u Republici Srpskoj, ali i na području grada Istočno Sarajevo pogledajte na linku ovdje.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    18h 59m
    4
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    2h 4m
    0
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    23h 32m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    21h 6m
    3
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    2h 11m
    0