Џепови грађана трпе константне ударе

20.11.2022. 20:51
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Нови удар на џепове грађана. Најављују се нове цијене брашна и млијека, иако ни ове претходне нисмо добро запамтили. Купаца је све мање, а рјешењима се одавно нико више не нада.

Изненађењима никад краја. Док се грађани покушавају привићи на актуелне цијене основних животних намирница, свакодневно их на полицама дочекају нове цијене, у првом реду брашна и млијека. Новчаник све лакши, а рачуница све тежа.

Ипак, промјена је било. Просјечна нето плата у септембру порасла је за нешто више од 14 одсто у односу на исти период прошле године. Упоредо, храна је поскупила за 26 одсто. Ни луксуз није оно што је некад био, поручују грађани.

– Све у свему је страшно. Дошло је на то да нам је основно постало луксуз, без обзира и на повећања плата и на повећања минималца, ми смо сада нижи него када смо имали пријашње плате и биле оне пријашње цијене. Ми живимо у једној банана држави – казала је један жена.

Да нам пријети рецесија, упозоравали су стручњаци мјесецима уназад. Сада о слабљењу куповне моћи грађана свједоче трговци на пијацама. Кажу, иако нису подигли цијене, муштерија све мање.

– Није ништа поскупило, али нема народа, нема омладине. Све стари људи дођу, мало купују два парадајза, два краставице, све помало. Народ нема пара. Претежно субота, недјеља су пијаце мало пуније, већа је потражња, а овим осталим данима мања је потражња и мање има продавача – каже продавач Салих Хаџић.

Све је мање и вјере да ће они који су надлежни пронаћи рјешење, пише Н1.

Како би помогле грађанима, бројне земље Европске уније ‘замрзнуле’ су цијене неколико основних животних намирница. Што се тиче рјешења у БиХ, власти су се задржале на једнократним помоћима најугроженијим категоријама.

Коментари 0
Повезане вијести
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо
Поскупљења испразнила потрошачку корпу Поскупљења испразнила потрошачку корпу
Најчитаније
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  19h 40m
  0
 • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
  23h 4m
  0
 • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
  10h 10m
  0
 • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
  18h 33m
  0
 • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
  9h 51m
  0