Džepovi građana trpe konstantne udare

20.11.2022. 20:51
0
IZVOR: srpskainfo.com

Novi udar na džepove građana. Najavljuju se nove cijene brašna i mlijeka, iako ni ove prethodne nismo dobro zapamtili. Kupaca je sve manje, a rješenjima se odavno niko više ne nada.

Iznenađenjima nikad kraja. Dok se građani pokušavaju privići na aktuelne cijene osnovnih životnih namirnica, svakodnevno ih na policama dočekaju nove cijene, u prvom redu brašna i mlijeka. Novčanik sve lakši, a računica sve teža.

Ipak, promjena je bilo. Prosječna neto plata u septembru porasla je za nešto više od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Uporedo, hrana je poskupila za 26 odsto. Ni luksuz nije ono što je nekad bio, poručuju građani.

– Sve u svemu je strašno. Došlo je na to da nam je osnovno postalo luksuz, bez obzira i na povećanja plata i na povećanja minimalca, mi smo sada niži nego kada smo imali prijašnje plate i bile one prijašnje cijene. Mi živimo u jednoj banana državi – kazala je jedan žena.

Da nam prijeti recesija, upozoravali su stručnjaci mjesecima unazad. Sada o slabljenju kupovne moći građana svjedoče trgovci na pijacama. Kažu, iako nisu podigli cijene, mušterija sve manje.

– Nije ništa poskupilo, ali nema naroda, nema omladine. Sve stari ljudi dođu, malo kupuju dva paradajza, dva krastavice, sve pomalo. Narod nema para. Pretežno subota, nedjelja su pijace malo punije, veća je potražnja, a ovim ostalim danima manja je potražnja i manje ima prodavača – kaže prodavač Salih Hadžić.

Sve je manje i vjere da će oni koji su nadležni pronaći rješenje, piše N1.

Kako bi pomogle građanima, brojne zemlje Evropske unije ‘zamrznule’ su cijene nekoliko osnovnih životnih namirnica. Što se tiče rješenja u BiH, vlasti su se zadržale na jednokratnim pomoćima najugroženijim kategorijama.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od danas skuplja registracija vozila u Srpskoj Od danas skuplja registracija vozila u Srpskoj
Poskupjela registracija vozila u Srpskoj Poskupjela registracija vozila u Srpskoj
Poskupljuje još 27 vrsta cigareta Poskupljuje još 27 vrsta cigareta
Najčitanije
 • Uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti i napada na policijskog službenika u Istočnoj Ilidži
  23h 32m
  8
 • Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima
  23h 50m
  5
 • FTN iz Novog Sada uskoro u Trebinju - Grad i Republika podržali otvaranje novog fakulteta
  17h 49m
  11
 • Lana Lubura i Aleksandar Vuković najbolji sportisti opštine Istočna Ilidža u 2022. godini (FOTO)
  15h 0m
  0
 • Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo 30 godina u službi zdravlja
  14h 1m
  0