Džepovi građana trpe konstantne udare

20.11.2022. 20:51
0
IZVOR: srpskainfo.com

Novi udar na džepove građana. Najavljuju se nove cijene brašna i mlijeka, iako ni ove prethodne nismo dobro zapamtili. Kupaca je sve manje, a rješenjima se odavno niko više ne nada.

Iznenađenjima nikad kraja. Dok se građani pokušavaju privići na aktuelne cijene osnovnih životnih namirnica, svakodnevno ih na policama dočekaju nove cijene, u prvom redu brašna i mlijeka. Novčanik sve lakši, a računica sve teža.

Ipak, promjena je bilo. Prosječna neto plata u septembru porasla je za nešto više od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Uporedo, hrana je poskupila za 26 odsto. Ni luksuz nije ono što je nekad bio, poručuju građani.

– Sve u svemu je strašno. Došlo je na to da nam je osnovno postalo luksuz, bez obzira i na povećanja plata i na povećanja minimalca, mi smo sada niži nego kada smo imali prijašnje plate i bile one prijašnje cijene. Mi živimo u jednoj banana državi – kazala je jedan žena.

Da nam prijeti recesija, upozoravali su stručnjaci mjesecima unazad. Sada o slabljenju kupovne moći građana svjedoče trgovci na pijacama. Kažu, iako nisu podigli cijene, mušterija sve manje.

– Nije ništa poskupilo, ali nema naroda, nema omladine. Sve stari ljudi dođu, malo kupuju dva paradajza, dva krastavice, sve pomalo. Narod nema para. Pretežno subota, nedjelja su pijace malo punije, veća je potražnja, a ovim ostalim danima manja je potražnja i manje ima prodavača – kaže prodavač Salih Hadžić.

Sve je manje i vjere da će oni koji su nadležni pronaći rješenje, piše N1.

Kako bi pomogle građanima, brojne zemlje Evropske unije ‘zamrznule’ su cijene nekoliko osnovnih životnih namirnica. Što se tiče rješenja u BiH, vlasti su se zadržale na jednokratnim pomoćima najugroženijim kategorijama.

Komentari 0
Povezane vijesti
Poskupljuje struja u Republici Srpskoj Poskupljuje struja u Republici Srpskoj
Poskupljuje gorivo u Srpskoj Poskupljuje gorivo u Srpskoj
Novi udar na novčanike: Stižu li nam veći računi za vodu Novi udar na novčanike: Stižu li nam veći računi za vodu
Najčitanije
 • Djeca bračnog para koji je skočio sa zgrade pronađena mrtva u stanu
  21h 26m
  1
 • Požar u Butmiru stavljen pod kontrolu, vatrogasci uputili apel građanima
  20h 4m
  0
 • Svečano otkrivena spomen-tabla posvećena Momi Kaporu u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
  20h 44m
  3
 • Uhapšeno 10 lica zbog trgovine drogom
  21h 7m
  0
 • Sjećanje na neponovljivog Momu Kapora
  7h 58m
  0