Еколози, кајакаши и рафтери траже заустављање планова за изградњу брана на Дрини

17.05.2021. 19:17
1
ИЗВОР: buka.com

Еколози, кајакаши и рафтери упозоравају да је ХЕ на горњој Дрини пријетња по животну средину и здравље.

Свечано полагање камена темељца за заједнички пројекат Владе Републике Српске и Владе Републике Србије  - Хидрелектрану Бук Бијела у Фочи који је планиран данас означава почетак прве фазе великог заједничког пројекта од регионалног значаја.

Уочи посјете предсједника Србије Александра Вучића еколози, љубитељи ријека и екстремних спортова на води, упозорили су да је неопходно да се планови за изградњу три бране на горњој Дрини у Босни и Херцеговини зауставе и да се ова јединствена ријека заштити.

Наводе да Дрина и њене притоке, између осталих строго заштићених врста, представљају и најважније свјетско станиште глобално угрожене врсте риба-младице (Hucho hucho), а и све су популарнија туристичка дестинација.

Виктор Бјелић из Центра за животну средину из Бањалуке рекао је да изградњом планираних хидроакумулација на Дрини пријети потпуно уништење скоро 30 километара тока, а грађанима Фоче и околине представља и пријетњу по здравље.

- Не само што су Тара и Дрина дуги низ година популарне за рафтинг и кајакарење, оне својом љепотом представљају праве бисере Балкана. Сходно томе, потреба за очувањем ријека за будуће генерације, управо у нетакнутом облику какве су нама дате, не смије се довести у питање -  казао је Бјелић.

Наташа Ковачевић из организације "Green Home" из Црне Горе истиче да Електропривреда Републике Српске тврди без икаквих доказа да изградња хидроелектране Бук Бијела неће имати прекогранични утицај.

- Заправо, ако акумулација досеже до 434 метра надморске висине, то би, не само пореметило миграцију угрожене младице и других врста, већ би заправо ушло на територију Црне Горе, јер је граница на 432,37 метара -  појашњава Наташа.

Портал "Бука" подсјећа да фирма у власништву Електропривреде Републике Српске (ЕРС) (49%) и Електропривреде Србије (51%) планира серију од три хидроелектране на горњој Дрини; ХЕ Бук Бијела, ХЕ Фоча и ХЕ Паунци, укупне снаге око 180 мегавата.

У јулу 2017. године потписан је меморандум о изградњи ХЕ Бук Бијела с кинеском Националном аеро-технолошком међународном инжењерском корпорацијом (AVIC-ENG), но није потписан коначни уговор о градњи.

- Грађевинска дозвола за сада је обезбијеђена само за припремне радове. Осим чињенице да није потписан ни један уговор о зајму, па извор финансирања остаје непознат, никада није објављена ни студија изводљивости, што поставља питање постоји ли она уопште? Упркос чињеници да Дрина чини дио границе Босне и Херцеговине с Црном Гором и Србијом, од државних институција БиХ нико до сада није поднио захтјев за давање сагласности за изградњу ове хидроелектране, док Правобранилаштво Босне и Херцеговине још увијек испитује случај -  истичу еколози и активисти.

У децембру 2020. године, 24 заступника у Заступничком дому Парламента Босне и Херцеговине покренула су поступак пред Уставним судом против одлуке Републике Српске о давању концесије за изградњу хидроелектрана на Горњој Дрини, будући да одлуке у вези с државном имовином попут ријека на међународним границама, могу само бити донијете на државном нивоу.

У току је и случај пред Одбором за спровођење Еспоо конвенције због пропуста Босне и Херцеговине да се савјетује са Црном Гором о прекограничним утицајима на животну средину хидроелектрана на горњој Дрини. Група невладиних организација поднијела је жалбу Одбору у мају 2020., што је слиједила црногорска влада у децембру исте године.

Поступак који је покренуо Aarhus centar у Сарајеву такође је у току на Врховном суду Републике Српске, тражећи да се оспори одлука Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске из 2019. године којом је омогућено ЕРС-у да се ослони на процјену утицаја на животну средину која датира од прије десет година и која садржи много мањкавости, умјесто да захтијева израду нове студије по основу захтјева ЕРС-а за нову еколошку дозволу.

Организације које упозоравају на овај случај су:  Aarhus centar у БиХ, Босна и Херцеговина, Центар за животну средину, Босна и Херцеговина, Green Home, Црна Гора, Nature Lovers Montenegro, Црна Гора, НВО Да заживи село, Црна Гора, СРК Липљен Пљевља, Црна Гора и WWF Adria.

Најава

Према званичним најавама свечано полагање камена темељца за заједнички пројекат Владе Републике Српске и Владе Републике Србије  - Хидрелектрану Бук Бијела у Фочи, означиће почетак прве фазе великог заједничког пројекта од регионалног значаја.

- Свечаност ће бити одржана уз присуство највиших званичника Републике Српске и Републике Србије у Фочи, у понедјељак, 17. маја, 2021. године у 13:30 часова. На реализацију овог стратешки важног, инфраструктурног пројекта ХЕ БУК БИЈЕЛА са 57 метара високом бетонском гравитационом браном, која има највећу инсталисану снагу 93,52 МW и очекивану годишњу производњу од 332 ГW часа чекало се пуних 50 година. Ово је назначајнији и најатрактивнији хидроенергетски објекат горњег тока Дрине, који има дуги историјат пројектовања, од 1965. године. Идејни пројекат је завршен давне 1970. године прошлог вијека, када је завршена и експропријација земљишта.  Ипак, коначни подухват, због бројних потешкоћа, предузеле су тек Републике Српска и Република Србија -  саопштено је из ХЕС-а Горња Дрина.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Rafting Tara Drina Foca 18.05.2021. 08:06
    Zanimljivo je da niko iz Foce se ne buni. A toliki ekolozi i rafting klubovi. 90 % ljudi živi od turizma ali opet ćute jajare. I niko nikakve koristi neće imati od tih brana,ni jedan običan covjek iz Foce
Повезане вијести
Захарова: Колапсом бране "Каховка" истражити на међународном нивоу Захарова: Колапсом бране "Каховка" истражити на међународном нивоу
Данас почетак радова на изградњи хидроелектране „Бистрица“ Данас почетак радова на изградњи хидроелектране „Бистрица“
У „непостојеће“ хидроелектране „Бистрица“ уложени милиони марака У „непостојеће“ хидроелектране „Бистрица“ уложени милиони марака
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    9h 5m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    9h 37m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    9h 46m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    4h 48m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    12h 53m
    0