У „непостојеће“ хидроелектране „Бистрица“ уложени милиони марака

12.10.2021. 21:30
0
ИЗВОР: capital.ba

Хидроелектране (ХЕ) „Бистрица“ из године у годину „гутају“ милионе марака, иако још није ни започета њихова градња. Управа „ХЕ на Дрини“ у најновијем плану пословања предвидјела је да ХЕ „Бистрица“ докапитализује са чак 25 милиона марака до краја 2023. године, открива портал CAPITAL.

У „ХЕ на Дини“ урадили су Консолидовани план пословања за период 2021-2023. година у којем је наведено да су раније купљно предузеће Хидроелектране „Бистрица“  за 20,7 милиона КМ, али и да је неопходна докапитализација те фирме.

- У 2020. години реализована је докапитализација друштва ХЕ „Бистрица” од 4,1 милион  КМ, чиме је основни капитал друштва повећан са 10,2 на 14,3 милиона КМ - навели су у „ХЕ на Дрини“.

У циљу финансирања Плана инвестиција и трошкова текућег пословања, додају, неопходна је даља докапитализација Хидроелектрана „Бистрица“,

- Предузеће „ХЕ на Дини“ у периоду 2021-2023. година планира извршити докапитализацију повећањем основног капитала друштва Хидроелектране „Бистрица” у укупном износу од 25.196.000 КМ, од чега се за финансирање планираних инвестиција односи 11.266.000 КМ, а за финансирање текућих трошкова пословања 13.930.000 КМ - истакли су у „ХЕ на Дрини“.

Наиме, изградња три хидроенергетска објекта на ријеци Бистрици, укупне вриједности 235,2 милиона КМ, договорена је са кинеском компанијом China National Aero-Technology Internacional Engineering Corporation (AVIC).

Република Српска наведене хидроелектране планира градити из кредита, а у ту сврху Електропривреда Републике Српске (ЕРС) емитоваће обвезнице на Бечкој берзи, потврдила је и Зора Видовић, министар финансија РС.

Биће емитоване обвезнице у вредности од 140 милиона евра, а добијена средства би требало да буду искоришћена за градњу хидроелектрана „Дабар“ и „Бистрица“.

Подсјећамо, портал CAPITAL открио је да ће Република Српска постати по други пут власник предузећа хидроелектране “Бистрица”, и то 11 година након што је исто то предузеће продато фирми „Kaldera company“ Миленка Чичића за 6,8 милиона КМ. Српска га је сада откупила за чак 21,6 милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Захарова: Колапсом бране "Каховка" истражити на међународном нивоу Захарова: Колапсом бране "Каховка" истражити на међународном нивоу
Кинези за 103 милиона евра граде три хидроелектране на Бистрици код Фоче Кинези за 103 милиона евра граде три хидроелектране на Бистрици код Фоче
Данас почетак радова на изградњи хидроелектране „Бистрица“ Данас почетак радова на изградњи хидроелектране „Бистрица“
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    21h 16m
    13
  • Преминула Вера Гргић
    3h 27m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    4h 11m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    8h 16m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    8h 20m
    2