Захарова: Колапсом бране "Каховка" истражити на међународном нивоу

07.06.2023. 09:18
0
ИЗВОР: srna.rs

Ситуација са колапсом бране Хидроелектране "Каховка" треба да буде тема проучавања и истраге широм свијета, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

- Ово више није тема дана нити седмице, већ је стављено у историјски контекст. Говорим о ономе што се догодило јуче у `Каховки`. То заиста треба да постане тема проучавања, истраживања и истраге широм свијета - нагласила је Захарова.

Она је истакла да је реакција Запада у свим сличним ситуацијама "потпуно предвидива", напомињући да се ради о бескрајној жељи да се Русија окриви за све што се дешава, без обзира да ли се то заиста десило или је плод маште, те да ће "увијек бити тако".

Захарова је појаснила да је то све дио информационог и психолошког рата и бескрајног повезивања свих негативних ствари које се дешавају унутар, изван и на периферији западних земаља са Русијом, како би се одржао хистеричан став њихових становника у вези са ситуацијом у Руској Федерацији и руском државом уопште, пренио је ТАСС.

Градоначелник Нове Каховке Владимир Леонтијев изјавио је раније "Спутњику" да је горњи дио Хидроелектране "Каховка" у руској Херсонској области уништен током гранатирања, док сама брана није уништена.

Шеф војне администрације Херсонске области Александар Прокудин навео је да је више од 1.300 кућа потопљено у дијелу Херсонске области која је под контролом Кијева.

Предсједник Владе Херсонске области Андреј Алексејенко рекао је да је због урушавања Каховске хидроелектране практично цијели град Аљошки под водом.

Међутим, ниво воде у Новој Каховки почео је да опада, а Леонтијев каже да је за сада ријеч само о центиметрима.

Коментари 0
Повезане вијести
Источни фронт, 583. дан: Руски системи ПВО за недељу дана уништили 185 украјинских дронова Источни фронт, 583. дан: Руски системи ПВО за недељу дана уништили 185 украјинских дронова
Источни фронт, 582. дан: Руска војска побољшала положаје на првој линији фронта Источни фронт, 582. дан: Руска војска побољшала положаје на првој линији фронта
Источни фронт, 581. дан: Уништено украјинско складиште муниције Источни фронт, 581. дан: Уништено украјинско складиште муниције
Најчитаније
 • "Дани тикве" окупили велики број излагача и посјетилаца (ФОТО)
  11h 28m
  0
 • Највећу тикву узгојила Бојанa Милановић из Пријепоља
  11h 2m
  0
 • Активан хуманитарни број 17092 за нашу Магдалену!
  15h 45m
  0
 • Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија
  17h 2m
  0
 • Возио 228 километара на час, дјеца нису била везана
  5h 26m
  0