Електропривреда БиХ заинтересована за куповину ХЕ Требишњица

13.01.2022. 13:32
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Уважавајући иницијативу премијера Федерације БиХ Фадила Новалића и поступајући по истој, ЈП Електропривреда БиХ исказује заинтересованост и спремност за куповину акција предузећа Хидроелектране на Требишњици из састава мјешовитог холдинга Електропривреда Републике Српске, који је власник 65 одсто дионица предузећа, саопштено је из Електопривреде БиХ.

Своју спремност за куповину акција Хидроелектрана на Требишњици, ЈП Електропривреда БиХ темељи на нужности очувања енергетске независности и стабилности електроенергетског система БиХ које би омогућавањем „отуђења“ значајних производних потенцијала биле озбиљно угрожене. Посљедица оваквог сценарија било би и неминовно економско урушавање БиХ – наводе у саопштењу.

– Спремност ЈП Електропривреда БиХ за куповину акција предузећа Хидроелектране на Требишњици у складу је са стратешким опредјељењем компаније за повећањем удјела обновљивих извора за производњу електричне енергије у прозводном портфолију и испуњавању обавеза које је држава БиХ преузела као потписница Уговора о Енергетској заједници. Уз планирану изградњу нових погона, ЈП Електропривреда БиХ је с циљем повећања капацитета из обновљивих извора, јавно огласила и своју заинтересованост за откуп, односно куповину пројеката у развоју или завршених производних објеката, упућивањем позива заинтересованим странама – стоји даље у саопштењу.

Наглашено је да су Хидроелектране на Требишњици са погонима Требиње 1 и 2, Чапљина и дио ХЕ Дубровник (Хрватска) од пуштања у производњу (сукцесивно у периоду 1965-1981. година) све до 1992. године, дјеловале у саставу Електропривреде БиХ која је финансирала њихову изградњу.

– Од 1992. године хидроелектране Требиње 1 и 2 укупне инсталиране снаге 176 MW и просјечне годишње производње од 384 до 434 GWh електричне енергије су у саставу мјешовитог холдинга Електропривреда Републике Српске. Хидроелектрана Дубровник из слива ријеке Требишњице је на територији Хрватске и њена производња, која у годишњем просјеку прелази количину 1160 GWh, се расподјељује између Хрватске електропривреде (ХЕП) и холдинга Електропривреда Републике Српске којем у расподјели припада више од 75 одсто произведене електричне енергије. Од 1992.године, ХЕ Чапљина дјелује у саставу Електропривреде ХЗХБ – закључено је у саопштењу, преноси Аваз.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    A 13.01.2022. 13:55
    I onda bi da ih zatvore, blokiraju gornje horizonte I tako nastave unistavanje R Srpske. I na sitnim stvarima treba biti oprezan kada je u pitanju druga strana a ovde narocito.
Повезане вијести
Маријана Кркаловић симболично прва дошла до Часног крста у Требишњици Маријана Кркаловић симболично прва дошла до Часног крста у Требишњици
Усвојена одлука о докапитализацији ХЕТ-а Усвојена одлука о докапитализацији ХЕТ-а
Влада Српске се повукла, за сада ништа од докапитализације ХЕТ-а Влада Српске се повукла, за сада ништа од докапитализације ХЕТ-а
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    10h 40m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    22h 40m
    10
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    8h 9m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    7h 27m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    6h 51m
    0