Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ

23.12.2022. 21:04
4
ИЗВОР: srpskainfo.com

У најмању руку сам био шокиран кад сам отворио коверту коју сам добио од „Електропривреде РС“. У њој је био рачун од 5,85 КМ за нестандардну услугу.

Ово за Српскаинфо каже један Бањалучанин, који је помислио да је у питању нека грешка након чега је одмах назвао ЕРС да провјери о чему се ради.

– У кол центру су ми рекли да је то накнада за плаћање слања опомене пред искључење електричне енергије – каже овај потрошач.

“Нестандардна услуга”

Ради се о томе да је од „Електропривреде РС“ недавно добио опомену пред искључење електричне енергије због дуга. Дуг је уплатио у назначеном року, али му је послије уз рачун за струју стигао и рачун за „нестандардну услугу“ – услуга слања опомене која износи 5 КМ плус ПДВ (5,85 КМ).

– Назвао сам и Удружење потрошача „Дон“ у којем су ми рекли да су и раније имали идентичне притужбе потрошача и да су због тога и реаговали. Они тврде да је наплаћивање те опомене незаконито и ја то нећу платити. Уложићу жалбу – каже овај Бањалучанин.

 

Слика

Фото: Уступљена фотографија/ srpskainfo.com

Удружење за заштиту потрошача „Дон“ Приједор реаговало је на својој Фејсбук страници крајем новембра због слања рачуна за наплаћивање опомене.

– Удружења потрошача не штите неплатише, али захтијевају провођење прописа која су значајна за потрошаче и пружаоце услуга. Дошли смо коначно у посјед документа који добивају потрошачи, а у којем не пише о чему се ради и зашто треба да плате неку “нестандардну услугу” и шта она у ствари значи. Законом о заштити потрошача јасно је дефинисано да потрошач треба бити упозорен прије обуставе на обавезу плаћања и бити позван да измири заостале обавезе у року који не може бити краћи од 30 дана од дана достављања упозорења. Истим чланом дефинисано је да трговац који пружа економску услугу, не може потрошачу додатно наплаћивати трошкове у вези с наплатом доспјелих новчаних потраживања. То је члан 54 Закона о заштити потрошача Републике Српск – кажу у Удружењу “Дон”.

Они напомињу, а истовремено подсјећају и потрошаче и пружаоце услуга, а у овом случају ЕРС, да је потписаним уговором јасно дефинисано да се мора поштовати Закон о заштити потрошача у Републици Српској.

– Намеће се питање зашто неко крши уговорне обавезе и законске одредбе – закључују у Удружењу потрошача “Дон”.

Позивају се на закон

Српскаинфо је контактирала “Електропривреду РС” у којој су нам рекли да се ова “услуга” наплаћује на основу цјеновника дистрибутивних предузећа из система ЕРС уз сагласност Регулаторне комисије за енергетику. То је приход дистрибутивних предузећа који, како нам је речено, имају цјеновник за нестандардне услуге на основу Закона о електричној енергији.

Тако је у цјеновнику из марта ове године дефинисано да се потрошачима електричне енергије наплаћује 5 КМ за “доставу обавјештења о намјераваном искључењу по пријему захтјева снабдјевача за обуставу испоруке, упозорења или опомене кориснику мреже које доставља ОДС.” Цијена са ПДВ је 5,85 КМ.

Закон о електричној енергији Републике Српске дефинише могућност утврђивања цијена нестандардних услуга оператерима дистрибутивног система у јединственом износу, уз претходно прибављену сагласност Регулаторне комисије. Законом није прецизирано које су то нестандардне услуге већ се наводи да те услуге обухватају “све појединачне услуге према корисницима система, које оператор дистрибутивног система пружа на захтјев купца, односно корисника система или услуге”.

– Накнада за пружање нестандардних услуга може да обухвати и друге објективне трошкове који могу настати у поступку пружања нестандардних услуга, укључујући и услуге других надлежних органа и тијела, а чија висина се не може предвидјети и исказати у смислу става 2. овог члана – наведено је у Закону о електричној енергији Републике Српске.

“Није тржишна дјелатност”

Српскаинфо је послала упит Регулаторној комисији за енергетику упит због чега су одобрили наплаћивање ове услуге, имајући у виду шта је дефинисано Законом о заштити потрошача Републике Српске.

Потврђују да су 17. марта ове године донијели рјешење којим је дата сагласност на Цјеновник нестандардних услуга оператора дистрибутивних система у Републици Српској.

– Надлежности Регулаторне комисије у сектору електричне енергије прописане су Законом о енергетици и Законом о електричној енергији. Наведено решење је донесено у складу са одредбом члана 28. тачка 17.  и члана 57. став 1. Закона о електричној енергији. Такође, напомињемо да се према одредбама члана 12. став 2. Закона о електричној енергији електроенергетска дјелатност дистрибуције електричне енергије и управљања дистрибутивним системом обавља не као тржишна (економска) дјелатност већ као јавна услуга према условима уређеним законом. Обављање дјелатности у сектору електричне енергије уређено је Законом о електричној енергији, при чему се, у складу са одредбом члана 2. Закона о електричној енергији, само на питања која нису уређена овим законом примјењују прописи којима се уређује област енергетике, обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, просторног уређења и грађења, трговине, заштите потрошача, заштите животне средине и концесија – додају у Комисији.

Марић: Незаконито

Муриса Марић из Удружења потрошача „Дон“ за Српскаинфо каже да се очигледно ради о коализији два закона на штету потрошача.

– Ми се само позивамо на уговоре који сваки потрошач има са „Електропривредом РС“ у којима је дефинисано да се наша права регулишу са Законом о заштити права потрошача. Тим законом је јасно дефинисано да се потрошачима не може наплаћивати слање опомене. То је апсурд, као што је апсурд да је мрежарина скупља од производње електричне енергије – тврди Марићева.

Аутор: Тијана Грујић

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Mia 26.01.2023. 18:51
    Sram ih bilo pljackasi. Gori od gusara. Jos dusu da nam uzmu i gotovo. Sramota kao da ljudima padaju pare sa neba. Moramo za njih da nadoknadimo.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 24.12.2022. 20:16
    Pa dok se to odštampa i stavi u kovertu sa računom,ko vam je kriv što ne plaćate redovno račune. I Mtel uzima 1 km svaki mjesec pa svi ćute.
  • Generic placeholder image
    Nada 24.12.2022. 16:16
    Koji pljačkaši.
  • Generic placeholder image
    Leo 24.12.2022. 09:49
    I sta ćemo sad...čekati afrička plemena da nam izvedu revoluciju,a mi tipkati po telefonu,negodujuci,ali kad nam dodje olovka u ruke,ipak glasati za o onog što završava ono što puškom nisu uspjeli njegovi srodnici
Повезане вијести
Миличевић: Рачун СДС-а је угашен Миличевић: Рачун СДС-а је угашен
Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину
Провјерити децембарске рачуне за електричну енергију Провјерити децембарске рачуне за електричну енергију
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 14m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    18h 38m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    14h 7m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    5h 44m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    5h 25m
    0