Електропривреда Републике Српске нуди огроман новац радницима који добровољно напусте фирму

30.11.2019. 16:03
0
ИЗВОР: Capital

Електропривреду Републике Српске ће стимулативне отпремнине коштати и до 50.000 марака по раднику који у процесу реорганизације добровољно напусти предузеће, сазнаје Капитал.

Основ за обрачун отпремнине биће просјечна плата радника која ће се множити са коефицијентом а који опет зависи од радног стажа.

На примјер, за раднике од од три до пет година проведених у ЕРС-у коефицијент износи 1,80 а за оне који имају више од 25 година радног стажа коефицијент износи 3,30.

Збир дванаест просјечних плата помножених са коефицијентом даће максимални износ стимулативне отпремнине коју радник може да добије.

Ратним војним инвалидима у зависности од категорије, отпремнине се увећавају од пет до 25 одсто.

Занимљиво је да ће радници који на овај начин напусте ЕРС у њега моћи да се врате поново након десет година, наравно под условом да су и даље радно способни и потребни предузећу.

Наиме, Правилником о стимулативним отпремнинама је дефинисано како је то период у којем они не могу поново засновати радни однос.

Како је већ раније речено, биће организовано неколико јавних позива за одлазак уз отпремнину.

У првом ће се моћи отићи уз пуни износ, у другом кругу ће бити за 25 одсто мања а у трећем 50 одсто.

Иначе, коначна верзија Правилника о стимулативним отпремнинама би свјетло дана требала угледати након што буде усаглашен између дистрибутивних предузећа и синдикалних организација.

Управе дистрибутивних предузећа Мјешовитог холдинга “Електропривреда Републике Српске” су на састанку одржаном у Бањалуци утврдиле су смјернице за израду коначног правилника.

Из ЕРС-а је саопштено да је усаглашен највећи могући финансијски оквир средстава која могу да се издвоје за стимулативне отпремнине.

- Реорганизација је веома важан корак за “Електропривреду Републике Српске” и свјесни смо чињенице да сами морамо успјешно спровести тај процес до краја с циљем ефикаснијег пословања и бољег позиционирања овог предузећа на регионалном тржишту електричне енергије - поручују из ЕРС-а.

Занимљиво, данас су у Бањалуци свој састанак имали и представници синдикалних организација ЕРС-а а главна расправа се водила управо око процеса реорганизације и отпремнина.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину
Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ
„Електропривреда Републике Српске“ се задужује за још четири милиона КМ „Електропривреда Републике Српске“ се задужује за још четири милиона КМ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 43m
    0
  • Крађа у Палама
    19h 1m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 28m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    18h 16m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 37m
    0