Електропривреда Српске: Цијена струје за привреду остаје најнижа у региону

20.12.2021. 18:41
0
ИЗВОР: СРНА

Цијена струје за привреду у Републици Српској остаје најнижа у региону и убудуће ће бити и до пет пута нижа за потрошаче из ове категорије у односу на берзанске цијене, саопштено је данас из "Електропривреде Републике Српске"

Берзанске цијене електричне енергије тренутно износе око 250 евра по мегават-часу и, у односу на њих, ЕРС својим купцима нуди попусте од 52 до 82 одсто, с тим што болнице, водоводи и јавна расвјета имају повлаштен положај у односу на све остале категорије купаца који се снабдијевају по тржишним условима и за њих ће цијене струје бити чак пет пута ниже од тржишних – истакли су у ЕРС-у.

Из тог предузећа су најавили да ће и цијене струје за пољопривредне потрошаче бити повољне, односно четири пута ниже од тржишних.

Јавне установе ће у наредном периоду плаћати електричну енергију три и по пута јефтинију од берзанске, а трговине, сектор рударства, грађевине и саобраћаја оствариваће попусте од чак 65,6 одсто, навели су из ЕРС-а.

– Желимо да нагласимо да за купце који су уговоре о снабдијевању са ЕРС-ом потписали на двије године у новембру 2020. године, цијене електричне енергије остају исте и у 2022. години – истакли су у ЕРС-у.

За остале потрошаче из категорије привреде у току је потписивање нових уговора о тржишном снабдијевању.

Због сталних турбуленција и драстичног скока цијена на слободном тржишту, ЕРС ће својим потрошачима обезбиједити уговоре до краја 2022. године, чиме ће такође остати јединствена у региону по принципијелној политици и најнижим цијенама у окружењу.

Као примјер су навели да “Хрватска електропривреда” за своје купце обезбјеђује уговоре на три мјесеца.

У овој компанији истичу да се помјерање цијена електричне енергије за привреду врши постепено и континуирано у складу са раније усаглашеном динамиком.

Коментари 0
Повезане вијести
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Фирме без радника у Српској оствариле чак 92 милиона КМ добити Фирме без радника у Српској оствариле чак 92 милиона КМ добити
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Најчитаније
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    21h 37m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    16h 23m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    17h 38m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    18h 14m
    0
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    12h 14m
    0