Електротехничком факултету у Источном Сарајеву донирана вриједна опрема (ФОТО)

24.12.2021. 15:51
1
ИЗВОР: Катера

На Електротехничком факултету Унивезитета у Источном Сарајеву данас је представљена вриједна опрема "Ембедед система" (Еmbedded System), коју је овом факултету донирала фирма "Mesco Engineering" из Сарајева.

Редовни професор на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву Слободан Лубура појаснио је да компанија "Mesco" донирала неопходну опрему за микроконтролере и сензорске мреже, коју ће студенти искористити за предмете Микропроцесорски системи и Микропроцесорска техника, као и за израду завршних радова на првом циклусу студија.

- У договору са партнерима, компанијом "Mesco Engineering", дефинисаћемо теме завршних радова како би студенти били припремљени за обављање праксе у овој фирми – рекао је Лубура додајући да је занимање "embedded" инжењера дефицитарно и тражено на тржишту рада.

Главни инжењер компаније "Mesco Engineering" Младен Видаковић изјавио је за Катеру да донација представља први корак у сарадњи Факултета и ове компаније.

- На подручју БиХ занимање "embedded" инжењера није распрострањено и оно захтјева много опреме која мора бити доступна инжењерима. Препознали смо тај недостатак и одлучили да донирамо опрему ЕТФ-у у Источном Сарајеву, помогнемо студентима који желе да се баве овим послом и тако почнемо више говорити о "embedded" инжињерингу – рекао је Видаковић.

Декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву Божидар Поповић захвалио се компанији "Mesco Engineering" која је, према његовим ријечима, препознала да је овај факултет озбиљна научно-истраживачка и образовна установа и озбиљан партнер за сарадњу.

-  Школујемо инжењере који буду препознати на тржишту рада и брзо долазе до запослења јер поред фундаменталног знања понесу и знања која су потребна директно у привреди – рекао је Поповић.

Он је објаснио да ће добијену опрему студенти користити у апликацијама интернета ствари и мјерења која могу да се користе чак и у индустријским системима.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Катера

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mirko 25.12.2021. 09:11
    Bravo za profesora Luburu i dekana.
Повезане вијести
Млади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих Млади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих
Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
ЕТФ наградио побједнике такмичења у изради мобилних апликација (ФОТО) ЕТФ наградио побједнике такмичења у изради мобилних апликација (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    8h 51m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 35m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    23h 48m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    20h 2m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    2h 20m
    0